Mindennapok és határ menti kapcsolatok Kárpátalján a Hruscsov-érában - Váradi Natália; Вароді Наталія; Natalia Varadi (II. RF KMF-„RIK-U” Kft., 2021)
Kárpátalja geopolitikai helyzete miatt jelentős figyelmet kapott a szovjet vezetőktől. A terület közlekedési szempontból kelet–nyugat irányában stratégiai jelentőségű volt, „nyugati kapunak” számított. A megyén keresztül áramlott Európába az elektromos áram, a gáz, a kőolaj exportjának jelentős része. Itt húzódott a Béke elektromos távvezeték, a Barátság1, a Szövetség és az Urengoj–Pomari–Ungvár gázvezetékek is.2 Csap–Bátyú térsége az áruszállítás miatt fontos átrakodóállomás lett, ahol jelentős teherforgalmat bonyolítottak le a széles és keskeny nyomtávú, átrakodó teherpályaudvarral rendelkező vasúton.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2021/04/lttk-tord-9.pdf
Keywords: határ menti kapcsolatok; Hruscsov-éra; Kárpátalja