Beregszász talajainak állapota. A talajok fizikai-kémiai tulajdonságai és módosulásuk a használat függvényében - Vince Tímea; Csoma Zoltán; Szabó György; Вінце Тімео; Чома Золтан; Choma Zoltan (Valerij Padjak, 2014)
Kutatásunk Beregszász város (Ukrajna, Kárpátalja) talajai állapotának felmérésére és tulajdonságainak értékelésére irányult. A város teljes területét reprezentáló 60 felszíni talajmintában vizsgáltuk a szemcseösszetételt, a szervesanyagtartalmat és a pH-értéket. Kimutattuk a talajok használata és azok fizikai-kémiai paramétereinek módosulása közötti összefüggéseket. A peremi területeken elhelyezkedő, mezőgazdasági művelés alatt álló talajok mutattak legnagyobb hasonlóságot a várost övező natív talajokkal. A beépített területekre jellemző a durva szemcsefrakció arányának megemelkedése, a pH-érték növekedése és a magas szervesanyag-tartalom. Legnagyobb mértékben az udvar és út menti területek talajaiban mutatható ki az antropogén hatás.

Резюме. У статті досліджено стан та оцінено властивості ґрунтів м. Берегове (Україна, Закарпаття). У 60 ґрунтових зразках, відібраних із верхніх горизонтів по всій території міста, визначено механічний склад, вміст органічних речовин та величина pH. Встановлені залежності між землекористуванням та змінами у фізико-хімічних параметрах ґрунтів. Найбільшу подібність у властивостях до зональних ґрунтів показали ґрунти сільськогосподарського використання на окраїнах міста. Для забудованих територій характерне підвищення часток крупних фракцій механічних елементів, збільшення значення pH та високий вміст органічних речовин. Антропогенна дія найбільшою мірою проявляється в ґрунтах на подвір’ях та узбіччі доріг.
Стан ґрунтів м. Берегове. Фізико-хімічні властивості ґрунтів та їх трансформація в залежності від землекористування
https://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/limes/LIMES2014.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00000415
Keywords: Beregszász; talaj; talajok fizikai-kémiai tulajdonságai