Розвиток стратегічного управлінського обліку інноваційного капіталу на основі збалансованої системи показників - Макарович Вікторія; Makarovics Viktória; Vyktorya Makarovych (Державний університет «Житомирська політехніка», 2024)
Резюме. Розглянуто сутність збалансованої системи показників як засобу інформаційного забезпечення інноваційного менеджменту підприємства. Розкрито функції збалансованої системи показників у системі інноваційного менеджменту. Проаналізовано роль збалансованої системи показників у формуванні інформаційного забезпечення управління інноваційним капіталом підприємства. Проаналізовано фактори, які зумовлюють необхідність розвитку збалансованої системи показників в умовах економіки знань. Виокремлено та проаналізовано чотири основні варіанти реорганізації збалансованої системи показників для облікового забезпечення управління інноваційним капіталом підприємства: 1) включення інноваційних показників до наявних перспектив ЗСП; 2) перейменування окремих перспектив ЗСП; 3) вирізнення нової «інноваційної» перспективи; 4) створення інноваційної системи показників. Обґрунтовано переваги та недоліки кожного із запропонованих варіантів розвитку збалансованої системи показників з позиції побудови системи облікового забезпечення управління інноваційним капіталом на українських підприємствах.

Abstract. The essence of the balanced scorecard system as a means of providing information for the innovative management of the enterprise has been considered. The functions of a balanced scorecard system in the system of innovative management have been disclosed. The role of a balanced scorecard system in the formation of information support for the management of the enterpriseʼs innovative capital has been analyzed. The factors that determine the need for the development of a balanced scorecard system in the conditions of the knowledge economy have been analyzed. Four main options for the reorganization of the balanced scorecard system for the accounting support of the management of the innovative capital of the enterprise have been identified and analyzed: 1) inclusion of innovative indicators in the existing prospects of balanced scorecard system; 2) renaming the individual balanced scorecard system perspectives; 3) highlighting a new «innovative» perspective; 4) creation of an innovative scorecard system. The advantages and disadvantages of each of the proposed options for the development of a balanced scorecard system from the standpoint of building a system of accounting support for the management of innovative capital at Ukrainian enterprises have been grounded.
Development of strategic management accounting of innovation capital based on a balanced scorecard system
Редакційна колегія: http://pbo.ztu.edu.ua/about/editorialTeam
Зміст: http://pbo.ztu.edu.ua/issue/view/18368
Keywords: економіка знань; інноваційний капітал; інноваційна діяльність; стратегічний управлінський облік; збалансована система показників; knowledge economy; innovative capital; innovative activity; strategic management accounting; balanced scorecard system