Segítő szakemberek a köznevelési intézményekben – híd a szülők és az iskola között? - Bodnár Dávid; Kocsis-Simon Bianka; Tóth Réka; Csók Cintia (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
2018 óta jogszabály írja elő az óvodai és iskolai szociális segítő szakemberek intézményi jelenlétét, mégis, ahogyan több kutatás is rámutatott az elmúlt években, a hozzájuk fűződő szülői és pedagógusi attitűdökben egyaránt találhatók támogató, közömbös és elutasító vélemények. Vizsgálatunk ezen jelenség mélyebb vizsgálatára vállalkozott, hogy feltárjuk a pedagógusok tapasztalatait és nézeteit. Arra kerestük a választ, hogy milyen nevelési és nem tanulmányi jellegű kihívásokkal néznek szembe a tanárok, illetve milyen problémamegoldási és együttműködési lehetőségeket kínálhatnak az iskolai segítő szakemberek. Kvalitatív kutatásunkban hat pedagógussal készítettünk félig strukturált interjút 2022 márciusában szakértői mintavételt alkalmazva, az elemzéshez pedig átírást, szövegredukciót és hermeneutikai elemzést használtunk. Megállapítottuk, hogy a legtöbb kihívás hátterében a nem megfelelő pedagógus-szülő kapcsolat áll, a segítő szakemberek alacsony száma vagy hiánya pedig tovább mélyíti a családok életében jelentkező életvezetési, szociális és nevelési problémákat. Eredményeink hozzájárulnak a pedagógusi munka során jelentkező nevelési kihívások mélyebb megértéséhez. „Az előadás alapját képező kutatást a MTA-DE-Családok és Tanárok Kooperációja Kutatócsoport hajtotta végre és a Magyar Tudományos Akadémia Közoktatásfejlesztési Kutatási Programja támogatta.”

Abstract. Since 2018 the presence of social support staff in kindergartens and schools is obligated by law, however, as a number of studies have proven in recent years, parents and teachers have supportive, neutral and sceptical opinions regarding this decision. Our research aimed for a profound scrutiny of this phenomenon, discovering the viewpoint and experience of teachers. We were interested in the educational and non-educational challenges that teachers face and the possible problem-solving and co-operational resolutions offered by school support staff. During March 2022 we picked our interviewees (six teachers) through professional sampling for a qualitative research with a half-structured interview, and for analysis we used transcription, text reduction and hermeneutic analysis. We found that most of the challenges originate from negative teacher-parent relationship, moreover, families’ problems regarding lifestyle, socialising and education are further deepened by the low number of support staff members or their complete absence. Our findings point towards a more profound understanding of educational challenges faced during pedagogical work. "The research on which this paper is based has been implemented by the MTA-DE-Parent-Teacher Cooperation Research Group and with the support provided by the Research Programme for Public Education Development of the Hungarian Academy of Sciences."
The role of school support staff – a bridge between parents and school?
Keywords: pedagógusok; iskolai segítő szakemberek; óvodai és iskolai szociális segítők; köznevelés