Словотворча прагматика у сучасній англійській мові - Врабель Томаш; Vrábely Tamás; Tomash Vrabel (Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці II-ТОВ «РІК-У», 2020)
Резюме. Монографію присвячено вивченню комунікативно-прагматичного та словотвірного аспектів різних похідних утворень, які функціонують у межах іллокутивних дієслів сучасної англійської мови. Проведеним дослідженням вперше здійснено спробу закласти основи вивчення англійського словотворення не як сформованих, готових і закріплених у мові похідних одиниць, а в ситуативно зумовлених мовленнєвих актах, що дало змогу виявити й описати цілий ряд прагматично орієнтованих моделей і компонентів семантики. Комплексний прагматико-актомовленнєвий аналіз похідних перформативів дав змогу продемонструвати, що дериват є носієм великого за обсягом комунікативного заряду, який орієнтує мовця на різноманітне смислове вживання одного й того ж самого слова та дозволяє йому одночасно свідомо, а не механічно оперувати лексемами, творчо пристосовуючи їх до адекватного висловлення думки в кожному конкретному мовленнєвому акті. На значному за обсягом мовленнєвому матеріалі виявлено можливості словотворення, його прагматично зумовлений потенціал у процесі реалізації дериваційних одиниць в акті комунікації, що передбачає їхнє вивчення у тексті, в яко-му відображаються процеси відбору, сполучення і вживання всієї сукупності мовних засобів.
Монографія
https://kmf.uz.ua/hu/kiadvanyaink/slovotvorcha-pragmatika-u-suchasnij-anglijskij-movi/
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00008469
Keywords: прагматика; словотворення; теорія мовленнєвих актів; деривати; афікси