A Leader helyi akciócsoportok működésének vizsgálata területi egyenlőtlenségi indexek segítségével - Veselicz Adél („RIK-U” Kft., 2020)
Jelen írás a 2007–2013 között zajló tervezési időszak Magyarországon megvalósított LEADER-programjára koncentrál, az akciócsoportokra, valamint az általuk allokált fejlesztési forrásokra. Véleményem szerint azáltal, hogy a LEADER-forrásból támogatott projektek végső kedvezményezettjei helyi szinten dőlnek el, kevésbé elvárható dolog a HACS munkaszervezetétől és vezetőitől, hogy részrehajlás nélkül „osszák el” a helyi pályázók között az arra rendelkezésre álló forrásokat.

Abstract. In the last 29 years the LEADER program was an emphasized part of the rural development in the European Union. The program has been operating in Hungary since 2004. In this article I explored the pertain of the money distribution in the LAGs with Lorenz curve and Gini coefficient. The article is based on literature and some basic statistics related to LEADER local action groups.
Analysing the Leader local action groups with territorial inequality index
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2020/09/final_1_kotet-foldrajzfkonf-2020-07-14.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00008119
Keywords: vidékfejlesztés; LEADER program; akciócsoportok; területi egyenlőtlenség