A bomlás évtizede (1982–1991): Az ateista propagandától az egyházzal történő együttműködésig - Szamborovszkyné Nagy Ibolya; Самборовскі-Нодь Ібоя; Ibolya Szamborovszky-Nagy (II. RF KMF-„RIK-U” Kft., 2021)
Miután 1982-ben meghalt Brezsnyev főtitkár, az őt követő pártvezetők az „ideológiai harc fokozását” komolyan vették, így az államhatalom tevékenysége az egyházakkal szemben nem lanyhult. Még az 1985-ben hatalomra került Gorbacsov is ezt az irányvonalat folytatta, mikor 1986. november 24-i taskenti látogatása során a vallási megnyilvánulásokkal szembeni határozott harcra szólított fel. Ám a birodalomban zajló „átalakítás” során átértékelődött az állam valláspolitikája, és az ateista propagandáról fokozatosan tértek át az egyházakkal történő együttműködésre. A legjelentősebb változásra 1988-ban került sor, amikor a Vallásügyi Tanács törölte azt a törvényi kitételt, miszerint a templomok és imaházak az állam tulajdonai. A következő évben az egyházak jogot kaptak arra, hogy az elítéltek között szolgálatot teljesítsenek. 1989. december 1-jén II. János Pál pápa a Vatikánban fogadta Mihail Gorbacsovot, ahol utóbbi bejelentette a Szentatyának, hogy a Szovjetunióban hamarosan törvényt alkotnak a lelkiismereti szabadságról.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2021/11/karpatalja_tort_kotet_2021-11-11.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00009184
Keywords: ateista propaganda; egyház; Kárpátalja; Szovjetunió