A késősztálinizmus korszaka (1944–1953): Egyházpolitika szovjet módra - Szamborovszkyné Nagy Ibolya; Самборовскі-Нодь Ібоя; Ibolya Szamborovszky-Nagy (II. RF KMF-„RIK-U” Kft., 2021)
A Kárpátaljára beáramló szovjet csapatok olyan rendelkezést kaphattak, miszerint „nem bántjuk a papokat”, ám ez nem azt jelentette, hogy a szovjet hatalom eltűrte volna az egyházak és felekezeti közösségek független létét. A vidék történelmi egyházainak elöljárói közül 1944 őszén sokan elmenekültek szolgálati helyükről a visszavonuló magyar csapatokkal együtt. A református egyház részéről tudunk biztos adatokat, miszerint a források 25 lelkész vagy segédlelkész szolgálati helyelhagyását támasztják alá. Ám a hívek körében nem volt tömeges jelenség a menekülés, hisz a földművelésből élőket kötötte a földjük, házuk.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2021/11/karpatalja_tort_kotet_2021-11-11.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00009184
Keywords: egyházpolitika; Kárpátalja; Szovjetunió