Az apák otthoni és iskolai részvételének dimenziói és meghatározó tényezői - Csák Zsolt (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
A kutatás témája a Magyarországon élő apák otthoni és iskolai bevonódása gyermekeik fejlődése, valamint nagyobb iskolai eredményessége érdekében. Epstein és Sanders nyomán az iskolai bevonódás két dimenzióját különböztetjük meg, az iskolai alapú („School-based”) és az otthoni alapú („Home-based”) bevonódást. Emellett Pleck modellje alapján vizsgáljuk az apák azon otthoni és családi tevékenységeit is, melyek szintén jelentős hatást gyakorolnak a gyermekük fejlődésére. Kutatásunkban vizsgáljuk az apai részvételt motiváló és hátráltató tényezőket Pleck modellje alapján, illetve célunk volt új befolyásoló tényezők feltárása is. Empirikus kutatásunkban 14 félig strukturált interjút készítettünk gyermeket nevelő apákkal. Az interjúk feldolgozása során hibrid (deduktív, majd induktív) kódolást alkalmaztunk és témaanalízist készítettünk. Eredményeink szerint az apák bevonódására legnagyobb hatással a gyermekkorban tapasztalt apai minta, valamint a feleségeik támogató magatartása volt. A plecki modellben szereplő befolyásoló tényezők beazonosítása mellett induktív kódolás alapján az apák iskolai részvételét hátráltatta, ha az apa rosszabb társadalmi hátterű, és emiatt nem lehet egyenrangú partnere a tanárnak, illetve az is, ha az apa az iskolát egy egyoldalú információs csatornának tekinti, mely információkat az anya közvetíti számára és saját bevonódását feleslegesnek tartja.

Abstract. This study focuses on the home-based and school-based involvement of fathers in Hungary to assist the development and school success of their children. Following Epstein and Sanders, two dimensions of parental involvement are distinguished, school-based and home-based involvement. We also use Pleck’s model to examine fathers’ activities at home and in the family, which also have a significant impact on children’s development. In our research, we investigate the factors that motivate and hinder paternal involvement based on Pleck’s model, and aim to identify new determinants. In our empirical research, we conducted 14 semi-structured interviews with fathers raising children. To process the interviews, we used hybrid (deductive followed by inductive) coding and conducted a thematic analysis. Our results showed that fathers’ involvement was affected the most by the paternal model experienced in childhood and the wife’s supportive behavior. In addition to identifying the influencing factors in Pleck’s model, inductive coding indicated that schoolbased involvement was hindered if the father was from an unfavorable social background and therefore could not be an equal partner to the teacher, and if the father perceived school as a unidirectional channel of information with the mother intermediating and thus considered his own involvement unnecessary.
Dimensions and determinants of fathers’ home-based and school-based involvement
Keywords: apák; apaszerepek; nevelés; szülői bevonódás; kvalitatív kutatás