A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és az Ungvári Nemzeti Egyetem magyar hallgatói közötti társas kapcsolatok összehasonlítása és ezek hatása a két intézmény hallgatóinak eredményességére - Pallay Katalin; Поллоі Каталін; Nagy-Füzesséry Bernadett (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
A társas kapcsolatok jelentősége pótolhatatlan az emberek életében, melynek alapja a szocializáció. A szocializáció a társadalomba való beilleszkedés folyamata, amely során az egyén megtanulja megismerni önmagát és környezetét, elsajátítja az együttélés szabályait, a lehetséges és elvárt viselkedésformákat. A felsőoktatási szocializáció legfontosabb résztvevőit a hallgatótársak alkotják, akik társas támogatást nyújtanak egymásnak, információkat cserélnek egymás között, tanulmányi célok iránti elköteleződést biztosíthatnak, illetve magatartásmintákat továbbítanak. A társas támogatásnak lényeges részét alkotják a hatalmi és információskapcsolatok és viszonyok. Az akinek széles és stabil támogatói köre van, könnyebben jut hozzá fontos információkhoz, és könnyebben tudja érdekeit/akaratát érvényesíteni, így a tanulmányiban is eredményesebbnek bizonyul.
Keywords: társas kapcsolat; hallgatók; II. RFKMF; UNE