Magyar – olasz két tannyelvű oktatás a közoktatáspolitika tükrében - Papp Beáta (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Magyarországon az idegen nyelvek oktatásának lehetőségét az aktuális politikai törekvések és meggyőződések szabták meg. A nyelvpolitikával foglalkozó szakirodalom javarészt nyelvészek pennájából származik, ám e terület a különböző diszciplínák együttműködését igényli (Nagy, 2019). A neveléstudomány megvilágításában csupán az oktatáskutatók kis hányada tanulmányozza a két tannyelvű oktatást. Az idegen nyelvekről szóló kutatások túlnyomó része a magyarországi kisebbségi nyelvek helyzetével, valamint az angol és német nyelvek hazai státuszával foglalkozik. Szembetűnő ugyanakkor az újlatin nyelvekkel kapcsolatos kutatások és értekezések marginális pozíciója. Jelen stúdium a méltatlanul elhanyagolt olasz nyelvet, valamint a magyar – olasz két tannyelvű oktatást hivatott előtérbe helyezni. A magyar – olasz kapcsolatok évszázados múltra tekintenek vissza. Ennek értelmében tanulmányunk célul tűzte ki az olasz nyelv 18–20. század közötti magyar tannyelvpolitikai helyzetének bemutatását, valamint a nyolcvanas évek magyar oktatáspolitikájának egyik legjelentősebb innovációjának, a két tannyelvű képzésnek az ismertetését a magyar – olasz két tannyelvű oktatásra helyezvén a hangsúlyt.

Abstract. In Hungary, the possibility of teaching foreign languages was determined by current political aspirations and beliefs. The literature on language policy is largely derived from linguists’ pens, but this area requires the cooperation of different disciplines (Nagy, 2019). In the light of educational science, only a small proportion of educational researchers study bilingual education. The vast majority of research on foreign languages deals with the situation of minority languages in Hungary and the status of English and German languages in Hungary. At the same time, the marginal position of research and treatises on Romance languages is striking. The present study aims to focus on the undeservedly neglected Italian language and the Hungarian – Italian bilingual education. Hungarian – Italian relations have a centuries-old history. Accordingly, our study aims to present the situation of the Italian language in Hungarian language policy between the 18th and 20th centuries, and to present one of the most significant innovations in Hungarian education policy of the eighties, bilingual qualification, with an emphasis on Hungarian – Italian bilingual education.
Hungarian – Italian bilingual education in the light of public education policy
Keywords: nyelvpolitika; két tannyelvű oktatás; olasz nyelv