Az iskolai stratégiai versenyfeladatok megoldásának módszerei - Zányik Patrik; Занік Патрик (Matematika és Informatika Tanszék, 2022)
A matematikának a játékelmélet egy igen fiatal területe, de az érdeklődés iránta elég magas mint a matematikusok mint akárcsak a nem matematikusok körében is. Az egésznek a megalapozója a magyar származású matematikus Neumann János volt, akinek az első dolgozata 1928-ban jelent meg. Ezután részletesebb leírás pedig 1944-ben jelent meg Oskar Morgenstern - John von Neumann: Theory of Games and Economic Behavior néven. Neumann előtt csak pszichológiailag vizsgálták a játékokat, és az ő érdemében állt, hogy a bonyolult eltéréseket mutató játékokat matematikai struktúrába foglalja. Évfolyammunkám célja a játékelmélet alapjainak és a stratégiai játékok megoldásainak módszereinek elsajátítása, bemutatása.
Методи розв’язування шкільних олімпіадах задач на стратегії
Keywords: stratégiai versenyfeladatok; megoldási módszerek; matematikaoktatás; олімпіадні задачі; методи розв’язування; навчання математики