Особливості складання бухгалтерського балансу в Угорщині - Ганусич Вероніка; Hanuszics Veronika; Veronika Hanusych; Шімон Віолетта; Simon Violetta; Violetta Shimon (Research Europe, 2025)
Резюме. У статті розглядаються специфічні аспекти формування бухгалтерського балансу в Угорщині, що визначаються національним законодавством та відповідністю міжнародним стандартам фінансової звітності (МСФЗ). Зокрема, увага приділяється структурі балансу, яка базується на положеннях Закону «Про бухгалтерський облік» (Act C of 2000 on Accounting), вимогам до класифікації активів і зобов’язань, а також ролі податкових регуляцій у формуванні фінансових результатів. Окремо аналізуються відмінності між угорською моделлю обліку та загальноприйнятими європейськими практиками, включно з підходами до оцінки майна, амортизації та відображення фінансових інструментів. Робиться висновок, що угорська система бухгалтерського обліку характеризується високим рівнем правової деталізації та орієнтацією на забезпечення прозорості й достовірності даних, що сприяє інтеграції країни у фінансово-економічний простір Європейського Союзу.
Keywords: бухгалтерський баланс; національні стандарти обліку; міжнародні стандарти фінансової звітності (IFRS); активи; пасиви