Kémek és kémgyanús személyek Ung vármegye hadműveleti területén 1914–1915 között - Varga Róbert; Варга Роберт (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola-"RIK-U" Kft., 2017)
Ung vármegye (mai Kárpátalja egyik volt vármegyéje) első világháborús történetének egy fehér foltja a rendvédelmi szervek harca az ellenséges kémekkel, a helyi viszonyok közepette, a világháború első két évében. A háború kitörésével fontos szerep hárult a kémekre. A szembenálló felek igyekeztek minél több információt szerezni egymás ellen politikai és katonai téren kémeik segítségével. Az Osztrák–Magyar Monarchiában a kémek elleni harc a csendőrségre és a városi rendőrségre hárult. Feladatuk volt, hogy a besúgóhálózatuk segítségével minden gyanús, felforgató személyt, aki veszélyezteti az államhatalmat, letartóztassák. Tanulmányomban, levéltári források és a korabeli sajtó segítségével, betekintést nyerhetünk, hogy Ung vármegye területén 1914–1915 között milyen eljárások indultak kémek, illetve kémgyanús személyek ellen, valamint, hogy a hatóságok részéről milyen túlkapások történtek.

Резюме. В історії колишнього Ужанського комітату білою плямою залишається боротьба правоохоронних органів проти ворожих шпигунів у перші два роки Першої світової війни. З початком війни розвідка почала відігравати важливу роль. Противники намагалися отримати якомога більше політичної і військової інформації один про одного, використовуючи секретних агентів. Боротьба проти шпигунів в Австро-Угорській імперії була задачею жандармерії і міської поліції. Їхнім завданням було, використовуючи мережу інформаторів, заарештовувати будь-яких підозрюваних, непевних осіб, що могли б загрожувати державній владі. Публікація, в якій використано архівні джерела та матеріали тогочасної преси, дає можливість читачам отримати уявлення про боротьбу зі шпигунами у 1914-1915 рр.

Abstract. The fight between the law enforcement agencies and hostile spies causes a large white patch in the history of the Ung County in the first years (1914-1915) of the First World War. Spies played important roles during the outbreak of the war. Using secret agents, the opposing sides tried to gain more information against each other on political and military fields. In the Austro-Hungarian Monarchy, the gendarmerie and the municipal police had to deal with the fight against spies. With the help of their informer network, their task was to arrest every suspicious and subversive person who threatened the state power. The study is based on archival sources and contemporary press, which can help to gain insight into the procedures against spies and spy suspects and into the abuses committed by the authorities between 1914 and 1915 on the territory of Ung County.
Шпигуни і особи, що підозрювалися в шпигунстві, на території Ужанського комітату під час воєнних дій 1914-1915 рр.
Spies and Suspects in the Military Operation of Ung County between 1914 and 1915
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2017/12/Acta2017_szines.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00005708
Keywords: Ung vármegye; kémgyanús személyek; kémek; Osztrák–Magyar Monarchia Nyilvántartó Irodája