Лінгвоукраїністика в науковому доробку угорських мовознавців (на матеріалі праць Шандора (Олександра) Бонкала) - Барань Єлизавета; Барань Адальберт; Bárány Erzsébet; Bárány Béla; Baran Ielyzaveta; Baran Adalbert (ТОВ «фірма Планер», 2020)
Резюме. У статті представлено біографію та наукову діяльність угорського філолога Шандора Бонкала, охарактеризовано його внесок у розвиток української мовознавчої науки, зокрема діалектологічної, визначено його місце в лінгвоукраїністиці. У наш час визнано, що своїми науковими розвідками Бонкало вніс неабиякий вклад у розвиток науки про українську мову, діалектологію, у тому числі і гуцульську, а також гуцульську етнографію.

Abstract. Sándor Bonkáló made a significant contribution to the development of Ukrainian linguistics, dialectology in particular. His versatile activity is highlighted in the dissertation by Attila Shalga, the dialectological topics in the article by Ielyzaveta Baran (2018: 9–18), the Hutsul dialectological and ethnographic topics in the article by Ielyzaveta Baran and Renata Romanyuk (2012: 324–329). The aim of the article is to present facts about the biography and research activity of the Hungarian philologist Sándor Bonkáló, to characterize his contribution to the development of the Ukrainian linguistic science, dialectology in particular, to determine his place in Ukrainian linguistics.

Резюме. В статье представлены данные биографии и научной деятельности венгерского филолога Шандора Бонкала, охарактеризовано его вклад в развитие украинского языкознания и диалектологии. определено его место в украинской языковедческой науке. В наше время признано, что своими научными исследованиями Бонкало внес большой вклад в развитие науки об украинском языке, диалектологию, в том числе и гуцульскую, а также гуцульскую этнографию.
Ukrainian language studies in the scientific heritage of hungarian linguists (based on the works by Sandor Bonkalo)
Лингвоукраинистика в научном наследии венгерских языковедов (на материале работ Ш. Бонкала)
Keywords: лінгвоукраїністика в Угорщині; Шандор Бонкало; Закарпаття; українська мова; українська діалектологія; гуцульські говори