A borturizmus aktuális helyzete a Chateau Chizay komplexum példáján - Dmitrienkó Dániel; Дмитрієнко Даніел (Földrajz és Turizmus Tanszék, 2025)
Jelen munka célja a borturizmus jelenlegi helyzetének bemutatása a Chateau Chizay komplexum példáján keresztül. A Chateau Chizay Kárpátalja egyik leghíresebb pincészete, amely nemcsak borainak minőségéről ismert, hanem átfogó turisztikai szolgáltatásairól is, amelyek a régió borturizmusának fontos szereplőjévé teszik. A dolgozat elemzi a borturizmus nemzetközi és hazai trendjeit, bemutatva a szőlőtermesztés és borkészítés világpiaci helyzetét, valamint Ukrajna borágazatának sajátosságait. Áttekinti a legnagyobb szőlő- és bortermelő országokat, ismerteti Ukrajna borvidékeit, és elemzi, hogyan befolyásolta a háború az ágazatot. A munka részletesen foglalkozik a borturizmus fogalmával, Kárpátalja borvidékeinek történetével, a térség borászati kultúrájának jelentőségével, valamint a Covid-19 járvány és a háború hatásaival.
Актуальний стан винного туризму на прикладі виноробної компанії Шато Чизай
Keywords: borturizmus; Chateau Chizay; szőlőtermesztés