A méhtenyésztés és méhegészségügy szerepének fontossága a méhészetekben - Nagy István (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola-«RIK-U» Kiadó, 2016)
Napjaink rohamosan fejlődő gazdaságában a fennmaradás igénye nagy kihívások elé állítja a gazdálkodókat. Számos esetben a kiéleződött piaci versenyben nem elegendő a szakmai tudás és tapasztalat. Az összefogás jelentősége ennek köszönhetően egyre inkább hangsúlyossá válik. Az Európai Unió egyes tagországaiban az agráriumban tevékenykedők előszeretettel alkalmazzák a különböző gazdasági együttműködési formákat érdekeik érvényesítésére. Az ukrán méhészet azon kevés mezőgazdasági ágazatok közé sorolható, mely az elismerések mellőzése ellenére kiemelkedő eredményeket mutat.

Резюме. Швидкоплинність розвитку економіки ставить перед фермерами завдання, які вони повинні вирішити задля збереження їх господарства. У багатьох випадках, через жорстку конкуренцію на ринку, їм не вистачає професійних знань і досвіду. Беручи все це до уваги, значення співраці зростає щодня. Деякі держави, які є членами Європейського Союзу, вважають, що різні види співпраці між сільськими господарствами є важливою складовою забезпечення їх інтересів. Українське бджільництво – одна з небагатьох галузей сільського господарства, яка показує досить хороші результати.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2017/03/Limes2016_netre.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00006463
Keywords: méhészet; méhtenyésztés; gazdaság; Kárpátalja