Ukrajna Vörös Könyvének bemutatása - Kázmér Éva; Казмер Єва; Kopor Zoltán; Копор Золтан; Kopor Zoltan; Molnár Krisztina; Молнар Крістіна (KMPSZ, 2023)
A Vörös Könyv, vörös lista: egy-egy ország, vagy nagyobb terület kipusztult vagy veszélyeztetett növény- vagy állatfajait ismertető könyv. A Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) 1963-ban javasolta, hogy készüljenek ilyen művek. 1966 és 1984 között 154 ⁓ jelent meg. A vörös elnevezést azért használják, mert ez a szín a figyelemfelkeltés, a veszélyre való felhívás színe (LÁNG, 2002). Ukrajnában ezidáig három ízben került kiadásra Vörös Könyv.
Keywords: Vörös Könyv; Ukrajna