A szőlőtermesztés és borturizmus geológiai háttere Kárpátalján - Bajusz István; Баюс Іштван (Földtudományi és Turizmus Tanszék, 2023)
Azért választottam ezt a témát, mert egyedinek találtam. A témaválasztásomat az is indokolja még, hogy a középiskolában is érdekelt a szőlőtermesztés és a borászat. Ez az érdeklődés főiskolás koromban sem lanyhult. Szerettem volna mélyebben belelátni ennek a szakágnak a folyamataiba és az okaiba. Motivált az is, hogy a geológiai kötődésű a téma, amely tudomány mindig is érdekelt és közel állt hozzám. Tehát elmondható, hogy szakdolgozati témaválasztásom szakterületét illetően egyértelműen befolyásolt az érdeklődés a geológia iránt, és inspirált a tanulmányaim során megszerzett ismeretanyag. Témaválasztásomban a szakmai kíváncsiság is vezérelt. Motivált az is, hogy a témával kapcsolatban bőséges információt és szakirodalmat sikerült összegyűjtenem, amelyek segítették a munkám elvégzését. Dolgozatomban a kapcsolódó fogalmak körüljárása és a szakirodalmak áttekintése után meg szeretném vizsgálni a kárpátaljai szőlő ültetvényeket. Dolgozatomban az irodalmak áttekintése és Kárpátalja természetföldrajzi jellemzésének elkészítése után, elvégzem a feltérképezést, az ekkor kapott eredményeket kielemzem és számításokat hajtok végre. Szakdolgozatomban azt szeretném bemutatni, egyrészt a kárpátaljai szőlőtermesztést, borászatot és borturizmust másrészt ezeknek a földtani hátterét. A munkám célja az, hogy a geológia hogyan és mekkora mértékben befolyásolja a szőlőtermesztést és a borturizmus, hogy milyen ráhatása van az itt készült borok milyenségére Fontosnak tartom azonban azt is, hogy átfogó képet alkossak a geológia fontosságáról és szerepéről, akár olyan területeken is, amelyre nem is gondolna az ember. A dolgozatomat öt fejezetre tagolom. Az első a szakirodalmi áttekintés, amiben a fellelt irodalmakat próbálom meg összefogni egy csokorba. A második Kárpátalja természetföldrajzi jellemzése, ahol Kárpátalja természetföldrajzi jellemét szeretném ismertetni, kiemelve a domborzatát és geológiáját, hogy hogyan alakult ki, hogyan jöttek létre az alkotó elemei stb. A harmadik a kutatási módszerek, amelyben leírom a kutatásomnál felhasznált módszereket és azok jellemzését vagy leírását. A negyedik fejezet a kapott eredményekről fog szólni, itt számszerűen leírom és szemléltetem az általam kapott eredményeket. Az utolsó nagyobb fejezet, az ötödik, a következtetések lesznek. Ez részben kapcsolódni fog az előző fejezethez, mivel a kapott eredmények alapján próbálom majd levonni a következtetéseket a kutatásom kapcsán, hogy milyen geológiai háttere is van a kárpátaljai szőlőtermesztésnek, borászatnak és borturizmusnak.
Геологічні основи виноградарства та винного туризму Закарпаття
Keywords: szőlőtermesztés; Kárpátalja; borturizmus; geológia; виноградарство; Закарпаття; винний туризм; геологія