Методичні аспекти аналізу результатів гідрогеологічних та геофізичних спостережень в сейсмонебезпечних зонах - Ігнатишин Василь; Ihnatisin Vaszil; Ignatyshin Vasil (Інститут обдарованої дитини НАПН України, 2021)
Резюме. В статті представлено актуальність проведення геофізичних спостережень в Закарпатському внутрішньому прогині, на прикладі аналізу варіацій рівня води в глибокій свердловині (530 м), просторово-часового розподілу місцевої сейсмічності. Показано алгоритм проведення аналізу результатів геофізичних спостережень, викладено висновки отримані при вивченні геодинамічного та гідрогеологічного станів середовища. Підтверджено кореляцію варіації параметрів сейсмічного стану регіону та динаміки змін спостережуваних параметрів гідрогеологічного стану. Описані методики геофізичних аналізів навколишнього середовища рекомендовано для учнів старших класів та студентам природничих спеціальностей.

Abstract. The article presents the relevance of geophysical observations in the Transcarpathian internal depression, on the example of analysis of variations in the water level in a deep well (530 m), spatio-temporal distribution of local seismicity. The algorithm of the analysis of results of geophysical observations is shown, the conclusions received at studying of geodynamic and hydrogeological states of the environment are stated. The correlation between the variation of the parameters of the seismic state of the region and the dynamics of changes in the observed parameters of the hydrogeological state is confirmed. Described methods of geophysical analysis of the environment are recommended for high school students and students of natural sciences.
Keywords: рівень води в свердловинах; сейсмічний стан; землетруси; рухи кори; екологічний стан