Kárpátalja története Perényi Zsigmond kormányzói biztos ideje alatt (1939-1940) - Hrebinec Dániel; Гребинець Даніел (Történelem- és Társadalomtudományi Tanszék, 2022)
Kárpátalja területe több ütemben került vissza Magyarországhoz a revíziós törekvéseknek köszönhetően. Első sorban a terület döntő többségében magyarok által lakott terület az 1938. november 2-i első bécsi döntésnek köszönhetően. Ezt követte a többségében nemzetiségek által lakott hegyvidéki terület a Magyar Királyi Honvédség katonai akciójával végbement visszacsatolás 1939. március 14-18 között. Ezt követően létrejött a katonai közigazgatás, melyet a Vezérkari Főnökség irányított. Természetesen nem sokkal később a magyar kormány kormányzói biztost nevezett ki a katonai közigazgatás vezetője mellé, viszont az ő hatásköre igencsak szűk volt. Ezt a típusú irányítást később a polgári közigazgatás váltotta fel 1939. július 7-én báró Perényi Zsigmond vezetésének a személyében. Ezen munka a levéltári iratanyagok, szakirodalmi források és a korsajtó által nyújtott információk segítségével felvázolt Kárpátaljára vonatkozó valamennyi változást és rendeletet Perényi Zsigmond kormányzói biztos hivatali ideje alatt közigazgatási szempontból.
Історія Закарпаття в часи правління регентського комісара Жігмонда Перені (1939-1940)
Keywords: Kárpátalja; Perényi Zsigmond; katonai közigazgatás; GYOSZ; polgári közigazgatás; autonómia