Beregszász város monográfiája - (:unkn) unknown (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
A monográfia kronológiai rendben mutatja be Beregszász város történetét a kezdetektől a bipoláris világ széthullását meghozó Szovjetunió felbomlásáig, 1991-ig. A zömében elsődleges kutatásokon alapuló írások – néhány kivételével – először látnak napvilágot, s olyan szerteágazó irányokat és tematikát próbálnak összedolgozni egységes munkává, amelynek következtében egy folyamatos várostörténet kialakulását láthatja az olvasó. A hiánypótló kötet a társadalom, gazdaság, politika, közigazgatás, oktatás és vallási közösségek kérdéskörén túl számos érdekes és nem közismert információval szolgálhat a kisváros múltjára kíváncsiak számára.

Резюме. У колективній монографії у хронологічному порядку представлено історію міста Берегове/ Берегсас від його початків до розпаду Радянського Союзу (1991 р.), що призвів до падіння біпо- лярного світу. Більшість праць, за винятком кількох, спираються на первинні джерела і публі- куються вперше, та намагаються поєднати в одній роботі різні напрями і теми, в результаті чого перед читачем постає безперервна історія розвитку міста. Монографія, заповнюючи прогалину, окрім питань суспільства, економіки, політики, державного управління, освіти та релігійних громад може дати багато цікавої та маловідомої інформації для тих, хто цікавиться минулим містечка.
Монографія міста Берегове
https://opac3.brff.monguz.hu/hu/record/-/record/bibBRF00014266
Keywords: Beregszász; várostörténet; társadalom; gazdaság; politika; közigazgatás; oktatás; vallási közösségek