Tanulás iránti attitűd kisiskoláskorban - Szabó Bettina; Сабо Беттіна; Berghauer-Olasz Emőke; Бергхауер-Олас Емйовке (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Az előadás a tanulás iránti attitűd tanulmányozásával foglalkozik. Nagyon fontos, hogy ismerjük ezt a kérdéskört, hiszen ez alapján válaszokat kaphatunk arra, hogy milyen tanulási motívumok léteznek, amelyek által kialakulhat a tanulásra való késztetés. Lényeges, hogy tudjuk, mi az, ami beindítja a tanulási tevékenységet. A vizsgálat bemutatja a szakirodalom által a kognitív fejlődés folyamatát, a tanulás fogalmát. A tanuláselméletek és tanulási típusok, stratégiák is szóba kerülnek, továbbá a 6–10 éves korosztály fejlődési folyamata. Megismerkedhetünk a legjellemzőbb tanulási attitűdökkel, a tanulási motivációval, a pedagógusok tanulásra ösztönző hozzáállásával. Találkozhatunk a kisiskoláskor jellemzőivel, tanulási motívumokkal. A vizsgálat tanulmányozza a 4. osztályos tanulók tanuláshoz való viszonyát, a Tóth Lászlóféle Tanulás iránti attitűd kérdőív alapján végzett kutatás segítségével. A továbbiakban pedig elvégezzük a boldogságmérést az iskolában és a Mentális Egészség Tesztet a kisiskolások körében, az 1–4. osztályokban.

Abstract. The presentation deals with the study of attitudes towards learning. It is very important to know this area, as it can provide answers to what learning motivations exist that can stimulate the desire to learn. It is essential to understand what triggers the learning process. The study presents the process of cognitive development and the concept of learning according to the literature. Learning theories and types, strategies, as well as the developmental process of the 6–10 age group are discussed. We can get acquainted with the most characteristic learning attitudes, learning motivation, and the attitude of teachers to encourage learning. We can also encounter the characteristics and learning motivations typical of primary school age. The study examines the relationship of fourth-grade students to learning, using the Attitude Toward Learning Questionnaire by Tóth László. Furthermore, happiness measurement in school and the Mental Health Test for primary school children in grades 1– 4 will also be conducted.
Attitude towards learning in elementary school
Keywords: attitűd; tanulás; boldogság; motiváció