Az orosz-ukrán háború hatása a kereskedelmi szálláshelyek tevékenységére Kárpátalján a Family étterem és hotel példáján (Nagybégány, Beregszászi járás) - Gajdos Katalin; Гайдош Каталін (Földtudományi és Turizmus Tanszék, 2023)
Az utazás és az idegenforgalom egyre fontosabb szerepet játszik az ember életében, a turizmus még viszonylag új jelenség, amely a 20. század második felében vált tömegessé. Az emberek szeretnek utazni, hosszabb időre elhagyni otthonukat, megismerni új kultúrákat, népeket és világot látni (Dr. Káposzta 2011). Egy utazás során új élményekben lehetünk gazdagabbak, manapság az utazás már az életünk részévé vált, a turizmusfogalmát a Hágai Nyilatkozat határozza meg, mely szerint: "Turizmus alatt minden olyan személyi tevékenységet értünk, amely során az egyén lakó- vagy munkahelyén kívüli szabad helyváltoztatást végez, és az ilyen utazás során szükségleteit kielégítő szolgáltatásokat vesz igénybe" (World Tourism Organization 1993). Amíg két éve a koronavírus-járvány, most az ukrán-orosz háború állítja kihívás elé a turizmust. A közel több mint egy éve tartó ukrán-orosz háború rengeteg ember életét megnehezítette, több ezer ember kénytelen volt elhagyni otthonát a harcok miatt. A háború miatt az otthonát elhagyni kényszerült emberek helyváltoztatása nem a szabad döntés alapján született, hanem erős kényszer miatt. A turizmus fő szerepe a béke megteremtése és az állandó környezetébe visszatérő ember megismerési vágyának kielégítése, nem pedig a menekülő emberé. A Kárpátaljai turizmust kihívások elé állítja, a menekülthullám és a belső migráció (Tarpai J. 2022). A munkámban az orosz-ukrán háború hatását vizsgálom a Family Étterem és Hotel példáján (Nagybégány, Beregszászi járás). A munkám során elvégeztem egy felmérést a vendégek és dolgozók körében. A felmérés során egy teljes összképet kaptam a jelenlegi helyzetről, az adatokat sikeresen elemeztem. Az adatok feldolgozásában a Microsoft Office Excel programot használtam. Segítségével ki tudtam számolni a válasz adok hány százaléka válaszolt a kérdésekre. A vizsgálat eredményeit áttekinthetőbbé és érthetőbbé tettem a diagramok és táblázatok felhasználásával. A kutatásban 215 személy vett részt (200 vendég és 15 dolgozó). Fontosnak tartottam, hogy a kérdőív reprezentatív legyen. Az emberek többsége aktív és segítőkész volt a válaszadás során. Ezenkívül mélyinterjút készítettem a tulajdonossal, hosszasan elbeszélgettem az ott dolgozókkal. A jelen szakdolgozat három részből áll: az első fejezetben a vizsgált turisztikai létesítmény otthonául szolgáló Nagybégány település általános jellemzése található, a második rész magáról a szállodáról és az étteremről, valamint a komplexum vendégfogalmának alakulásáról szól a 2022. február előtti és utáni időszakban. Az utolsó fejezetben pedig a mélyinterjú, illetve a kérdőíves felmérés során kapott válaszokat dolgoztam fel. A kutatás során olyan kérdésekre is igyekeztem választ kapni, hogy milyen változásokat tervez a létesítmény tulajdonosa a jövőben, hogyan szeretné növelni a forgalmat, esetleg bővíteni kívánja-e a szolgáltatásokat? A szakdolgozatban feldolgozott téma aktualitása véleményem szerint kimagasló, hiszen a háború a munka befejezésének idején továbbra is tart, és fokozottan kihat a turisztikai vállalkozások életére az egész országban, így Kárpátalján is.
Вплив російсько-української війни на діяльність закладів розміщення на Закарпатті на прикладі ресторанно-готельного комплексу Фемілі (с. В. Бийгань, Берегівський район)
Keywords: orosz-ukrán háború; kereskedelmi szálláshelyek; Kárpátalja; Family étterem; російсько-українська війна; заклади розміщення; ресторанно-готельний комплекс Фемілі; Закарпаття