Фінансове прогнозування у фокусі обліково-аналітичного забезпечення - Наталя Єршова; Natalia Ershova; Jersova N. (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Резюме. Безпрецедентні глобальні події за останні роки змусили багато компаній виявити явні недоліки у своїх фінансових, планових і аналітичних процесах. Постійні зміни у бізнесландшафті потребують розширеного «включення» інструментів прогнозування при обґрунтуванні фінансових управлінських рішень. Спрямування обліково-аналітичної системи на інформаційне забезпечення фінансового прогнозування є потенційною технологічною можливістю на користь бухгалтерського обліку, що зумовлює потребу подальшого наукового та практичного пошуку в цьому напрямі. Метою статті є подальше дослідження обліковоаналітичного забезпечення фінансового прогнозування в умовах зростання волатильності бізнес-середовища, а також застосування математичних методів до побудови прогнозу фінансових показників на основі даних фінансової звітності підприємства. У статті представлено точки зору, щодо ставлення власників бізнесу до ролі та значення обліковоаналітичного забезпечення фінансового прогнозування. Отримані результати демонструють, що практичні навички щодо використання фінансового прогнозування власниками бізнесу все ще потребують подальшого розвитку. Тому, нами акцентовано увагу на достатності та якості обліково-аналітичного забезпечення, що дозволить сформувати релевантні прогнози, які будуть дорожньою картою при прийнятті обґрунтованих рішень для стратегічного планування. Розроблено схему відповідності етапів фінансового прогнозування та завдань щодо їх обліково-аналітичного забезпечення, в якій фінансове прогнозування представлено як ітеративний процес. Побудований прогноз чистого прибутку підприємства на основі даних фінансової звітності методом автокореляції. Таким чином, авторка прагнула надати майбутнім дослідникам та практикам програму дій для отримання більш узагальнюваних знань щодо обліково-аналітичного забезпечення фінансового прогнозування.

Az elmúlt évek példátlan globális eseményei számos vállalatot arra kényszerítettek, hogy pénzügyi, tervezési és elemzési folyamataikban egyértelmű hiányosságokat állapítsanak meg. Az üzleti környezet folyamatos változásai megkövetelik az előrejelzési eszközök kibővített „bevonását” a pénzügyi menedzsment döntések indoklásába. A számviteli és analitikai rendszer pénzügyi előrejelzéseket támogató információkra való összpontosítása potenciális technológiai lehetőséget jelent a számvitel javára, ami további tudományos és gyakorlati kutatásokat tesz szükségessé ezen a területen. A cikk célja a pénzügyi előrejelzés számviteli és analitikai támogatásának további tanulmányozása az üzleti környezet növekvő volatilitásának összefüggésében, valamint matematikai módszerek alkalmazása a pénzügyi mutatók előrejelzésének felépítésére a vállalkozás pénzügyi kimutatásai alapján. A cikk bemutatja a vállalkozások tulajdonosainak véleményét a pénzügyi előrejelzés számviteli és analitikai támogatásának szerepéről és fontosságáról. A kapott eredmények azt mutatják, hogy a pénzügyi előrejelzésnek a vállalkozások tulajdonosai általi alkalmazásával kapcsolatos gyakorlati készségek még további fejlesztésre szorulnak. Ezért a számviteli és analitikai támogatás elégségességére és minőségére összpontosítunk, ami lehetővé teszi, hogy releváns előrejelzéseket alakítsunk ki, amelyek a stratégiai tervezéshez szükséges megalapozott döntések meghozatalának útiterveként szolgálnak. A cikk a pénzügyi előrejelzés szakaszainak és a számviteli és analitikai támogatásuk feladatainak megfeleltetési rendszerét dolgozza ki, amelyben a pénzügyi előrejelzés iteratív folyamatként jelenik meg. A vállalkozás nettó nyereségének előrejelzését a pénzügyi kimutatások adatai alapján, az autokorreláció módszerének alkalmazásával építették fel. Így a szerző arra törekedett, hogy a jövő kutatói és gyakorlati szakemberei számára cselekvési programot nyújtson a pénzügyi előrejelzés számviteli és analitikai támogatásával kapcsolatos általánosíthatóbb ismeretek megszerzéséhez.

Abstract. Unprecedented global events in recent years have forced many companies to identify clear shortcomings in their financial, planning and analytical processes. Constant changes in the business landscape require an expanded "inclusion" of forecasting tools in the justification of financial management decisions. The focus of the accounting and analytical system on information support for financial forecasting is a potential technological opportunity in favour of accounting, which necessitates further scientific and practical research in this direction. The purpose of the article is to further study the accounting and analytical support of financial forecasting in the context of growing volatility of the business environment, as well as to apply mathematical methods to building a forecast of financial indicators based on the financial statements of an enterprise. The article presents views on the attitude of business owners to the role and importance of accounting and analytical support for financial forecasting. The obtained results demonstrate that practical skills in the use of financial forecasting by business owners still require further development. Therefore, we focus on the sufficiency and quality of accounting and analytical support, which will allow to form relevant forecasts that will serve as a roadmap for making informed decisions for strategic planning. The article develops a scheme of correspondence of stages of financial forecasting and tasks of their accounting and analytical support, in which financial forecasting is presented as an iterative process. A forecast of the net profit of enterprise based on the financial statements data using the method of autocorrelation has been built. Thus, the author sought to provide future researchers and practitioners with a programme of action to obtain more generalisable knowledge on the accounting and analytical support of financial forecasting.
Financial Forecasting in the Focus of Accounting and Analytical Support
Pénzügyi előrejelzés a számviteli és analitikai támogatás középpontjában
Редакційна колегія: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/about/editorialTeam
Зміст: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/5
Keywords: обліково-аналітичне забезпечення; релевантність інформації; фінансове планування; прогнозування; бюджетування; фінансові результати; управлінські рішення