A magyar népszínmű XIX. századi művelődéstörténetének vázlata - Cseh Gizella (PoliPrint Kft., 2009)
A népszínmű a XIX–XX. századi magyar művelődéstörténet meghatározó színjátéktípusa és drámai műfaja volt. A tanulmány a vizsgálódásra választott színjátékfajta XIX. századi kultúrtörténetének vázlata; vizsgálja a kérdéskör problematikáját, a műfaj a magyar művelődéstörténetben betöltött szerepét. Tárgyalja a műfaj magyarországi megjelenését, előzményeit, pályája metamorfózisait, variánsait; ismerteti jelentős alkotóit és azok műveit, valamint megkísérli a művekből feltáruló világ felfedezését.

Abstract. The hungarian folk play with music was the main trend in theatrical play and drama of hungarian culture history in XIX-XX. century. The goal of the study is surveing the culture history of the choosen drama, it analyses the choosen dramas role in the hungarian culture history. It also analyses the origin, the variants, and changes of the corresponding genre of the drama in Hungary. It is a review of creators, their writings, and the visualized world created from their theatrical arts.
https://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/acta/acta2009_2.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/92483
Keywords: magyar népszínmű; XIX . század; művelődéstörténet