Borzsova története és temetkezési szokásai - Szarka Kitti; Сорко Кітті (Történelem- és Társadalomtudományi Tanszék, 2021)
Szakdolgozatom témája Borzsova története és a temető leírása. Ennek értelmében munkám első fejezetében bemutattam Borzsova történetét a kezdetektől napjainkig mintegy keretezet adva ezzel magának a szakdolgozatnak. Hiszen ahhoz, hogy magáról a temetkezésről és ennek kultúrájáról részletes es átfogó képet lehessen alkotni mindenképpen szükség volt a falu történetének megismerésére és bemutatására. A második részben a temetkezéssel kapcsolatos szokásokat kutattam fel a falumban. Ahhoz, hogy a helyi temetkezési szokásokat minél alaposabban meg tudjam érteni és le tudjam jegyezni mindenképpen szükség volt arra, hogy az ezzel kapcsolatos szakirodalmat tanulmányozzam. Így a fejezet első alpontjában bemutattam a temetkezési szokásokat általában. Ezután alpontokra lebontva bemutattam a különböző temetkezéssel kapcsolatos szokásokat a halál előjeleitől kezdve egészen a temetésig. Evvel mintegy értékmentést végezve, hiszen egyre kevesebben emlékeznek már ezekre a szokásokra, és ha nem jegyzik le őket a szokások végleg feledésbe merülnek. Az elbeszélt történelem módszerével történt ezeknek a szokásoknak és hagyományoknak a lejegyzése. A harmadik részben magának a temetőkutatásnak a folyamatát jegyeztem le. Ezt a fejezetet több alpontra osztottam. Az első részben megalapoztam magának a temetőkutatásnak azáltal, hogy felmértem, hogyan is alakult a temetkezés története az évszázadok folyamán. Ezt követi magának a temetőnek a leírása, melynek keretein belül megvizsgáltam a temető nemzetiségi és vallási összetételét és bemutattam a temető parcelláinak alapvető jellemzését. Ezt követően a síremlékek típusait vizsgáltam és rögzítettem. A következőkben bemutattam a temetőben található különböző sírjeleket és sírfeliratokat és jellemeztem azokat értelmezéseik alapján. Ezzel is megőrizve a különböző sírjeleket és sírfeliratokat az utókor számára, hiszen a régebbi sírokra újratemetkeznek, ezáltal pedig különleges és a borzsovai temetőben egyedi jelek és feliratok merülnek feledésbe.
Історія та звичаї похоронних обрядів c. Боржава
Keywords: településtörténet; temetkezés; jóslatok; szokások; virrasztás; temető; síremlék; sírfelirat