Nauczanie zdalne w okresie pandemii – refleksje nauczyciela akademickiego - Lidia Marszałek (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Abstract. Prezentowany tekst stanowi opis sytuacji pandemicznej w Polsce, spowodowanej rozprzestrzenianiem się wirusa SARS-Cov-2 w latach 2020–2021 oraz refleksje nauczyciela akademickiego, który musiał dostosować się do konieczności nauczania zdalnego z wykorzystaniem nie zawsze przyjaznego – zarówno studentom, jak i wykładowcom – środowiska wirtualnego. Faktem jest, iż współczesny świat – w tym edukacja – coraz bardziej pogrąża się w tym środowisku. Niesie to ze sobą pewne pozytywne aspekty, ale też i negatywne kwestie, które nie powinny umknąć osobom, instytucjom, organizującym nauczanie zdalne. Autorka podjęła się próby odnalezienia obu aspektów z własnej perspektywy jako nauczyciela akademickiego.

Abstract. The presented text is a description of the pandemic situation in Poland caused by the spread of the SARS-Cov-2 virus in 2020–2021 and the reflections of an academic teacher who had to adapt to the need for distance learning using a virtual environment that is not always friendly to students and lecturers. It is a fact that the modern world – including education – is getting more and more immersed in this environment. This has some positive aspects, but also negative issues that should not be avoided by people and institutions organizing distance learning. The author has attempted to find both aspects from her own perspective as an academic teacher.
Remote learning in the period of a pandemic – reflections of an academic teacher
Keywords: nauczanie zdalne; uczelnia; nauczyciel akademicki