A Muravidék turizmusa - Berghauer Sándor; Бергхауер Олександр (Termini Egyesület-II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2022)
A Szlovénia keleti, domborzatilag „ellaposodó” részén található Muravidék nem tartozik az ország fontos turisztikai területei közé. Szlovéniában kiemelt célpontként a fővárosra, Ljubljanára (évi 1,1 millió látogató, 2019), valamint egyes tengerparti (Piran – 620 ezer, 2019) és hegyvidéki (Bled – 510 ezer, 2019) desztinációkra tekinthetünk. A Muravidék ugyanakkor számos, turisztikailag kiemelkedő vonzerővel rendelkezik, különösen, ha magyar szemmel tekintjük át a területet. A természeti erőforrások sorából a jól ismert és már a múlt század hatvanas éveitől Maráctapolca (Moravske Toplice) és Lendva településeken sikeresen hasznosított termálvíz emelkedik ki. Különleges éréket képvisel a Goričko Tájvédelmi Park, melynek 46 hektáros területén 47 kiemelt természeti érték található.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2022/08/karpat_medence_foldrajza_e-kiadvany.pdf
Keywords: Szlovénia; turizmus; Muravidék