Правові проблеми економіки України під час правового режиму воєнного стану - Моца Андрій; Motsa Andriy; Moca Andrij (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Резюме. У зв'язку з тривалими бойовими діями на території України стає необхідним ретельне вивчення проблем правового регулювання воєнного стану. У такому контексті надважливим виникає питання характеру впливу цього правового режиму на фінансовоекономічну систему країни, а також аналіз основних юридичних проблем, що виникають в економічній сфері. Правовий режим воєнного стану обумовлює обмеження функціонування економіки. Зокрема, запровадження воєнного стану призвело до обмеження прав та свобод громадян, введення додаткових регуляцій щодо економічної діяльності, а також до змін у фінансовій і банківській сферах, що має вплив на фінансову стабільність країни та загальний економічний клімат. Для ефективного подолання цих проблем необхідно провести комплексний аналіз та розробити стратегії, спрямовані на забезпечення стабільності економіки в умовах воєнного конфлікту. Такі стратегії включають заходи щодо залучення міжнародної допомоги, стимулювання внутрішнього підприємництва, збереження соціальних гарантій для населення, а також забезпечення безпеки та захисту прав бізнесу. Наукова стаття присвячена системному аналізу основних правових проблем, що виникають у сфері економіки України під час дії правового режиму воєнного стану. Зокрема, розглядаються наслідки воєнних дій, які суттєво підірвали економічну стійкість країни та призвели до складного економічного контексту, вимагаючи комплексного реагування з боку уряду та міжнародних партнерів. У ході проведення аналізу виявлено потребу в застосуванні комплексного та ефективного реагування з боку уряду та міжнародних партнерів для подолання проблем розвитку економіки України. Вплив таких проблем обумовлює зменшення рівня розвитку економіки країни на початку повномасштабного вторгнення та її подальше відновлення, а також роль Національного банку України у забезпеченні фінансової стабільності. Детально проаналізовано зміни у фінансовій системі та важливість розробки ефективних механізмів контролю за фінансовими операціями. Крім того, у статті приділено окрему увагу викликам, пов'язаним з падінням ефективності ринкових механізмів та потребам в управлінні фінансовими потоками для відновлення економіки. Зазначено, що умови воєнного стану схильні до централізації управлінських рішень, і важливо забезпечити ефективну взаємодію між місцевими органами влади та територіальними громадами з метою активізації економічного розвитку.

Az Ukrajna területén lezajlott hosszú távú háborús helyzet kapcsán szükségessé válik a hadiállapot jogi szabályozásának gondos tanulmányozása. Ebben az összefüggésben rendkívül fontos az a kérdés, hogy ez a jogi állapot milyen hatást gyakorol az ország pénzügyi és gazdasági rendszerére, valamint a gazdasági szférában felmerülő főbb jogi problémák elemzése is. A hadiállapot jogi helyzete korlátozza a gazdaság működését. Különösen a hadiállapot bevezetése vezetett az állampolgárok jogainak és szabadságainak korlátozásához, a gazdasági tevékenységre vonatkozó további szabályozások bevezetéséhez, valamint a pénzügyi és banki szférában bekövetkezett változásokhoz, amelyek hatással vannak az ország pénzügyi stabilitására és az általános gazdasági környezetre is. E problémák hatékony leküzdéséhez átfogó elemzést kell végezni, és olyan stratégiákat kell kidolgozni, amelyek célja a gazdaság stabilitásának biztosítása katonai konfliktus idejében. Az ilyen stratégiák magukban foglalják a nemzetközi segélyek vonzását, a hazai vállalkozás ösztönzését, a lakosság szociális garanciáinak megőrzését, valamint a biztonság és az üzleti jogok védelmének biztosítását célzó intézkedéseket. A tudományos cikk az Ukrajna gazdaságában a hadiállapot működése során felmerülő főbb jogi problémák szisztematikus elemzésére szolgál. Különös tekintettel a katonai akciók következményeire, amelyek jelentősen aláásták az ország gazdasági stabilitását, és nehéz gazdasági helyzethez vezettek, amely átfogó választ igényel a kormánytól és a nemzetközi partnerektől. Az elemzés során feltárult, hogy Ukrajna gazdaságfejlődési problémáinak leküzdése érdekében komplex és hatékony kormányzati és nemzetközi partnerreakció alkalmazására van szükség. Az ilyen problémák befolyása meghatározza az ország gazdaságának fejlettségi szintjének csökkenését a teljes körű invázió kezdetén és annak későbbi fellendülését, valamint az Ukrán Nemzeti Bank szerepét a pénzügyi stabilitás biztosításában. Részletes elemzésre került a pénzügyi rendszer változása és prioritást élvez a pénzügyi tranzakciók feletti hatékony kontrollmechanizmusok kialakításának. Emellett a cikk kiemelt figyelmet szentel a piaci mechanizmusok hatékonyságának csökkenésével járó kihívásoknak, valamint a gazdaság fellendülése érdekében szükséges pénzügyi áramlások kezelésének szükségességével. Megjegyzendő, hogy a hadiállapot általában centralizálja a vezetői döntéseket, és ezért fontos a helyi önkormányzatok és a területi közösségek közötti hatékony interakció biztosítása a gazdasági fejlődés aktiválása érdekében.

Abstract. Due to the ongoing hostilities on the territory of Ukraine, a thorough study of the problems of legal regulation of martial law becomes necessary. In this context, the question of the nature of the impact of this legal regime on the country's financial and economic system, as well as the analysis of the main legal problems arising in the economic sphere, becomes extremely important. The legal regime of martial law causes restrictions on the functioning of the economy. In particular, the introduction of martial law has resulted in restrictions on the rights and freedoms of citizens, additional regulations on economic activity, as well as changes in the financial and banking sectors, which has an impact on the financial stability of the country and the overall economic climate. To effectively overcome these challenges, it is necessary to conduct a comprehensive analysis and develop strategies aimed at ensuring the stability of the economy in the context of military conflict. Such strategies include measures to attract international assistance, stimulate domestic entrepreneurship, preserve social guarantees for the population, and ensure security and protection of business rights. The article is devoted to a systematic analysis of the main legal issues arising in the Ukrainian economy during the martial law regime. In particular, it discusses the consequences of the hostilities that have significantly undermined the country's economic stability and led to a difficult economic context, requiring a comprehensive response from the government and international partners. The analysis revealed the need for a comprehensive and effective response from the government and international partners to overcome the challenges of Ukraine's economic development. The impact of such problems determines the decline in the country's economic development at the beginning of the full-scale invasion and its subsequent recovery, as well as the role of the National Bank of Ukraine in ensuring financial stability. Changes in the financial system and the importance of developing effective mechanisms for controlling financial transactions are analyzed in detail. In addition, the article pays special attention to the challenges posed by the decline in the efficiency of market mechanisms and the need to manage financial flows for economic recovery. It is noted that martial law conditions tend to centralize management decisions, and it is important to ensure effective interaction between local authorities and territorial communities in order to intensify economic development.
Ukrajna gazdaságának néhány jogi problémája a hadiállapot idejében
Legal Problems of the Ukrainian Economy Under the Regime of Martial Law
Редакційна колегія: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/about/editorialTeam
Зміст: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/6
Keywords: правовий режим воєнного стану; економіка країни; економічна криза; фінансово-економічна система; фінансова стабільність; юридичне регулювання; юридичні механізми; державний бюджет; міжнародна співпраця