Облікова політика установ державного сектору економіки: особливості організації - Нодь Юлія; Nagy Júlia (Кафедра обліку і аудиту, 2025)
Резюме. Облікова політика установ державного сектору економіки: особливості організації. Кваліфікаційна робота освітнього рівня – бакалавр. Спеціальність – 071 «Облік і оподаткування». Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ. Місто Берегово, 2025 рік. Кваліфікаційна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків та пропозицій, списку використаних джерел (61 найменування) та 20 додатків. Має обсяг 90 сторінки друкованого тексту, містить 16 таблиць та 7 рисунків. Об’єктом дослідження є система облікової політики Відділу освіти, культури, молоді, спорту і туризму сільської ради. Предметом дослідження є теоретичні, організаційні та прикладні аспекти формування та реалізації облікової політики в бюджетних установах. Метою кваліфікаційної роботи є дослідження особливостей організації облікової політики установ державного сектору економіки України. Вивчення практичного впровадження облікової політики на прикладі конкретної бюджетної установи, а також формування пропозицій щодо її вдосконалення з урахуванням європейського досвіду. У роботі розкрито сутність та роль облікової політики, охарактеризовано її нормативне забезпечення, вивчено особливості ведення бухгалтерського обліку у бюджетній установі та надано пропозиції.

Az állami szektor intézményeinek számviteli politikája: szervezeti jellemzők. Szakdolgozat a képzési szint megszerzéséhez – alapképzés. Szak – 071 „Számvitel és adóügy”. II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola. Beregszász, 2025. A szakdolgozat bevezetésből, három fejezetből, következtetésekből és javaslatokból, irodalomjegyzékből (61 forrás) és 20 mellékletből áll. Terjedelme 90 nyomtatott oldal, 16 táblázatot és 7 ábrát tartalmaz. A dolgozat tárgya a számviteli politika kialakításának és megvalósításának elméleti, szervezési és gyakorlati aspektusai a költségvetési intézményekben. A vizsgálat alanya a Községi Tanács Oktatási, Kulturális, Ifjúsági, Sport- és Turisztikai Osztályának számviteli politikai rendszere. A dolgozat célja a számviteli politika közszférában való megszervezésének sajátosságainak feltárása, gyakorlati megvalósításának elemzése, valamint a magyar tapasztalatokon alapuló tökéletesítési javaslatok kidolgozása. A munka feltárja a számviteli politika lényegét és szerepét, jellemzi annak jogi szabályozását, elemzi egy konkrét költségvetési intézmény könyvelési gyakorlatát, összegzi a magyar tapasztalatokat, és javaslatokat fogalmaz meg az ukrán gyakorlat tökéletesítésére.
Az állami szektor intézményeinek számviteli politikája: szervezeti jellemzők
A diplomamunka néhány fejezete olyan tényadatot tartalmaz, amelyeket nem lehet publikussá tenni, ezért azokat az intézmény kézirattárában lehet külön engedéllyel megtekinteni.
Keywords: облікова політика; бюджетні установи; державний сектор; облік; фінансова звітність; számviteli politika; költségvetési intézmények; közszféra; könyvvezetés; pénzügyi beszámolás