Kárpátalja magyar tannyelvű felsőoktatás története a szovjet érában - Pallay Katalin; Поллоі Каталін (Magyar Nevelés- és Oktatáskutatók Egyesülete, 2019)
Jelen írás történelmi adalékokkal szolgál az első világháborút követően létrehozott közigazgatási egység oktatási rendszerének és intézményeinek kiépítéséhez. Tanulmányunkban annak bemutatására teszünk kísérletet, hogy milyen körülmények között fogalmazódott meg a kárpátaljai felsőoktatás igénye, illetve hogyan sikerült létrehozni a terület első egyetemét. A szovjet időszak tekintetében a fő hangsúlyt az Ungvári Állami Egyetem tevékenységére szenteljük. A rendszerváltást követően figyelmünk a független kárpátaljai felsőoktatás kérdésére irányul. Ezen belül kiemelten foglalkozunk a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola létrehozásával és működésével, valamint az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán – Magyar Oktatási – Tudományos Intézet (korábbi nevén: Magyar Tannyelvű Humán- és Természettudományi Kar) jelentőségével. A tanulmány eligazítást nyújt a kárpátaljai felsőoktatás által kínált különböző szintű magyar tannyelvű képzések lehetőségei között.

Abstract. In our study we are trying to illustrate how the need of the Transcarpathian higher education confirmed and the first university of the region under what circumstances was managed to set up. During the Soviet period we concentrate on the operation of the Uzhgorod National University. After the transition we pay special attention to the independent higher education in Transcarpathia. We especially focus on the establishment and operation of the Ferenc Rákóczi II. Transcarpathian Hungarian Institute and the importance of the Uzhgorod National University- Ukrainian-Hungarian Educational Institute. (fornerly: Faculty of Humanities and Natural Sciences with the Hungarian Language of Teaching) This study provides guidance for different possibilities offered by education in Hungarian language in Transcarpathia.
Keywords: felsőoktatás; kisebbségi közösség; Kárpátalja