Mesterséges intelligencia mint a genetika oktatás katalizátora - Molnár Krisztina; Молнар Крістіна; Nagy Béla; Надь Бейла; Nagy Bela; Kohut Erzsébet; Когут Ержебет; Kohut Erzsebet (ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ, 2025)
„A katalizátor olyan anyag, amely megnöveli valamely kémiai rendszer egyensúlyi helyzetéhez vezető sebességét anélkül, hogy a folyamatban elhasználódna.” [1] Hasonlóan tudjuk kiaknázni az mesterséges intelligencia által biztosított tudást a tanítási-tanulási folyamat optimalizálásához. A természettudományos tantárgyak oktatása során az egyik legnehezebb feladat a motiváció, a figyelem felkeltés és az érdeklődés fenntartása [2,3] A XXI. századi gyermekek tanulása és tanítási módja – köszönhetően az online oktatásnak is – javarészt az online térben valósul meg. A genetika oktatása során leggyakrabban a feladatok megoldásának tanítása okoz nehézséget, például a diákoknak gondot okozhat a megoldás logikai menetének rögzítése, a felállított hipotézis ellenőrzése (például a khi-négyzet-próba). Ennek a gyakorlására nagyon jó alternatíva a mesterséges intelligencia által kínált eszköztár. Célunk összefoglalni azokat a mesterséges intelligencia és internet által kínált lehetőségeket, amelyeket fel lehet használni a genetika oktatásában, különös tekintettel a feladatmegoldási készségek fejlesztésére.
Keywords: mesterséges intelligencia (MI); genetika oktatás; szimulációk; Claude