Tanulmányi célú mobilitás perspektívái a kárpátaljai hallgatók körében - Pallay Katalin; Поллоі Каталін (Óbudai Egyetem Trefort Ágoston Mérnökpedagógiai Központ, 2017)
A rendszerváltást követő években az országhatárok átjárhatóvá váltak, s ezáltal a külhoni magyarok számára lehetőég nyílt az anyaországi továbbtanulásra. A kárpátaljai magyar fiatalok élnek a hallgatói célú mobilitás lehetőségével, s legtöbbször az anyaországot célozzák meg. Kezdetben csak a Magyar Nyelvi Intézet (jelenleg Balassi Intézet egyetemi előkészítő képzése) tette lehetővé a kárpátaljai diákok számára, hogy intézményes keretek között továbbtanulhassanak az anyaországban, s mindebben ösztöndíjjal támogassák őket. Ennek megfelelően az említett intézmény egyfajta kitörési pontként szolgált. Napjainkra az anyaországi képzési kínálat jelentős mértékben kiszélesedett a külhoni diákok számára. Teljes képzési ösztöndíjakon túl PhD-ösztöndíjra, részképzéses ösztöndíjakra, csereprogramokra és kutatói ösztöndíjakra is jelentkezhetnek a kárpátaljaiak.
Keywords: hallgatói célú mobilitás; kárpátaljai hallgatók; Balassi Intézet egyetemi előkészítő