Блокчейн-технології: сутність, класифікація та характеристика основних секторів - Клочок Олександр; Klocsok O.; Klochok O.; Сочка Катерина; Szocska Katalin; Sochka Kateryna (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Резюме. У статті досліджено зміст та основні складові елементи технології блокчейн як сучасної інноваційної децентралізованої системи, яка у глобальному вимірі активно імплементується у повсякденну діяльність органів влади, усіх секторів економіки та фінансово-кредитної сфери, і навіть окремих осіб. Сфера блокчейн-технологій за останнє десятиріччя зазнала неабиякого розвитку як на міжнародному, так і на національному рівні. Діючі алгоритми даної технології не тільки суттєво пришвидшують та оптимізують існуючі процеси економічного та фінансового характеру, але й можуть стати чинником ґрунтовних трансформацій у світовій та національних фінансових системах. Метою дослідження є з’ясування сутності блокчейну, характеристики та взаємодії його основних елементів (блок, транзакція, вузол (нода), алгоритм консенсусу та його види, хеш-функції, криптографічні підписи). Вивчено основні напрямки розвитку блокчейн-технологій, запропоновано деталізовану класифікацію, яка об’єднує всі відомі на сьогоднішній день складові цієї технології. Досліджено зміст та складові таких комплексних напрямів розвитку блокчейнтехнологій як криптовалюти (зокрема, монети, токени, стейблкоїни та цифрові валюти центральних банків) та систему децентралізованих додатків, яка сьогодні надзвичайно динамічно розвивається (зокрема, сектори штучного інтелекту (AI), децентралізованого зберігання інформації, інтернету речей (IoT), метавсесвіту (Metaverse), токенізованих активів «реального світу» (RWA), децентралізованої ідентифікації (DID), ігрових платформ (GameFi), децентралізованих мереж фізичної інфраструктури (DePIN)). Зроблено висновок про перспективи подальшої інтеграції блокчейн-технологій у різноманітні фінансові процедури національного та міжнародного рівня, а також важливість прогнозування потенційних наслідків цих процесів.

A cikk a blokklánc-technológia, mint modern innovatív decentralizált rendszer tartalmát és főbb elemeit vizsgálja, amely globálisan is aktívan érvényesül a hatóságok, a gazdaság és a pénzügyi és hitelezési szféra, de akár magánszemélyek napi tevékenységében is. Az elmúlt évtizedben a blokklánc technológia jelentős fejlődésen ment keresztül nemzetközi és nemzeti szinten egyaránt. Ennek a technológiának a hatékony algoritmusai nemcsak jelentősen felgyorsítják és optimalizálják a meglévő folyamatokat a gazdaság és a pénzügy területén, hanem a globális és nemzeti pénzügyi rendszerek alapvető átalakulásának tényezőjévé is válhatnak. A cikk célja a blokklánc lényegének, fő elemeinek (blokk, tranzakció, csomópont, konszenzus algoritmus és típusai, hash függvények, kriptográfiai aláírások) leírásának és interakciójának tisztázása. Tanulmányozzuk a blokklánctechnológiák fejlesztésének fő irányait, és egy részletes osztályozást javasolunk, amely összegyűjti ennek a technológiának az összes ismert összetevőjét. A blokklánc-technológiák olyan összetett területeinek tartalma és komponensei, mint a kriptovaluták (különösen a coinok, tokenek, stabilcoinok és a központi bankok digitális valutái), valamint a decentralizált alkalmazások rendszere, amely ma rendkívül dinamikusan fejlődik (különösen a mesterséges intelligencia (AI), a decentralizált információtárolás, a tárgyak internete (IoT), a metaverzum (Metaverse), a tokenizált „valós világbeli” eszközök (RWA), a decentralizált azonosítás (DID), a játékplatformok (GameFi) ágazatai, a fizikai infrastruktúra decentralizált hálózatai (DePIN)). Következtetés született a blokklánc-technológiák további nemzeti és nemzetközi pénzügyi folyamatokba történő integrálásának kilátásairól, valamint e folyamatok lehetséges következményeinek előrejelzésének fontosságáról.

Abstract. The article examines the content and main elements of blockchain technology as a modern innovative decentralized system, which is actively implemented globally in the daily activities of authorities, all sectors of economy, the financial and credit sphere, and even individuals. Over the past decade, the blockchain technology has has experienced significant development both at the international and national level. Effective algorithms of this technology not only significantly speed up and optimize existing processes in the field of economy and finance, but can also become a factor of fundamental transformations in global and national financial systems. The aim of the research is to clarify the essence of the blockchain, the description and interaction of its main elements (block, transaction, node, consensus algorithm and its types, hash functions, cryptographic signatures). The main directions of the development of blockchain technologies are studied and a detailed classification, which compiles all the known today components of this technology, is proposed. The content and components of such complex fields of blockchain technologies as cryptocurrencies (in particular, coins, tokens, stablecoins and digital currencies of central banks) and the system of decentralized applications, which is developing extremely dynamically today (in particular, the sectors of artificial intelligence (AI), decentralized information storage , Internet of Things (IoT), Metaverse (Metaverse), Real World Tokenized Assets (RWA), Decentralized Identity (DID), Gaming Platforms (GameFi), Decentralized Physical Infrastructure Networks (DePIN)). A conclusion was made about the prospects of further integration of blockchain technologies into various financial procedures at the national and international level, as well as the importance of forecasting the potential consequences of these processes.
Blockchain technológiák: a fő ágazatok lényege, osztályozása és jellemzői
Blockchain Technology: Essence, Classification and Description of Basic Sectors
Редакційна колегія: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/about/editorialTeam
Зміст: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/7
Keywords: блокчейн-технології; децентралізовані додатки; криптовалюта; смарт-контракт; цифрова валюта; цифрові технології