Podkarpatszka Rusz jelentősebb pártjainak szereplése a nemzetgyűlési és tartományi választásokon 1924 és 1938 között - Szakál Imre; Сакал Імре; Szakal Imre (PoliPrint Kft., 2009)
Az adott munka területünk legfontosabb politikai eseményeit igyekszik bemutatni a csehszlovák időszakban. Törekedtünk minél átfogóbb képet adni Podkarpatszka Rusz politikai viszonyairól, a társadalmi-politikai szerveződések munkájáról, valamint arról, hogy ezek milyen reakciókat váltottak ki a prágai vezetéstől. A tanulmány legfontosabb részét az 1924 és 1938 között lezajlott nemzetgyűlési és tartományi választások eredményeinek értékelése képezi. Ezek mellett figyelem irányul a választások előtt lebonyolított kampánytevékenységre, valamint azok sajátosságaira. A választási eredmények tárgyalásánál kiemelt figyelmet szenteltünk a helyi ellenzéki, autonómiára törekvő pártok tevékenységének.

Резюме. Дана робота висвітлює найважливіші події Закарпаття з 1919 до 1938 років. Вказано, як чехословацький уряд працював про місцеві інтереси, як діяли органи влади. Також висвітлено основні питанні, що формували суспільне життя на Закарпатті. Висвітлено: угорські суспільно-політичні оганізації, які продовжували роботу у період чехословацького режиму. Розкритно їх програму дій та внутрішню боротьбу. Та можна дізнатися більше щодо захисту інтересів наро, їх дії, політичні погляди, спільну роботу угорських та русинських угрупувань, та показано результати виборів між першою і другою світовами війнами на Закарпатті. У висновку узагальнено, яким був стан політичних організацій, яких успіхів вони досягнули би своєї роботі, після об, єднання. Тему висвітлено для широкого кола, хоч, для того щоб зрозуміти осбливості життя і політику того часу.
https://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/acta/acta2009_1.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/123857
Keywords: Podkarpatszka Rusz; pártok; nemzetgyűlési és tartományi választások