Kárpátaljai magyar tanulók tanár- és tanulóképe egy metaforakutatás tükrében - Nagy-Kolozsvári Enikő; Надь-Коложварі Еніке (PoliPrint Kft., 2011)
Napjaink pedagógiájának egyik legújabb eszköze a metaforakutatás, melyet leggyakrabban a diákok nézeteinek feltárására használnak. Jelen tanulmány egy ilyen kutatást mutat be, melynek célja, hogy feltárja két kárpátaljai magyar tannyelvű iskola egy-egy osztályának tanár- és tanulóképét. Előzetes hipotézisem szerint a jobb tanulmányi eredményeket felmutató iskolában jobb nézetekkel rendelkeznek a tanulók. Írásomban erre a feltevésre adok választ.

Резюме. Одним із знарядь сучасної педагогіки є дослідження метафори, яке найчастіше використовується для вивчення поглядів учнів. У роботі представлені результати дослідження, спрямовані на вивчення образу вчителя та учня у двох класах закарпатських шкіл з угорською мовою навчання. Згідно з попередньою гіпотезою, думки та погляди учнів кращі в тих школах, де успішність вища. У статті дається обґрунтована відповідь на це припущення.
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/140001
https://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/acta/acta_2011_2.pdf
Keywords: metafora; tanárkép; tanulókép; Kárpátalja