„…közelről dörgött az ágyú…” – dr. Bodor Imre tartalékos zászlós háborús naplója, 1944–1945 - Illésfalvi Péter (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola-"RIK-U" Kft., 2017)
Magyarország keleti határa 1939–1944 között ismét a Keleti-Kárpátokban húzódott. A hegységen átvezető természetes átjárók lezárására hozta létre a hadvezetés az Árpád-vonalat, amely az országvédelem statikus erődítési rendszeréhez tartozott. Ennek rendkívül komoly anyagi ráfordítással megépített, részben a földfelszín alá épített elemei Kárpátalján is megtalálhatók voltak. Az erődkörletek kiszolgálását a harcvezetési és gazdászat-közigazgatási szempontból egyaránt önálló tevékenységre képes, és a határvadász csapatok kötelékébe tartozó erődszázadok végezték. Ezek egyikénél, a Vereckei-hágótól nyugatra fekvő, Felsőgereben helyőrségben található 25/2. erődszázadnál szolgált 1944 tavaszától dr. Bodor Imre, a Magyar Királyi Honvédség tartalékos zászlósa szakaszparancsnoki beosztásban. Százada 1944 októberétől került harcba az ország területére betörő szovjet Vörös Hadsereggel. Bodor zászlós a részéről 1945 januárjáig tartó küzdelmekről, amelynek során egyre fogyatkozó alakulatát többször is átszervezték, naplót készített. A rövid napló azért számít értékes forrásnak, mivel mind az erődszázad, mind az elöljáró 64. határvadász portyázó osztály és a 72. határvadászcsoport hivatalos iratanyaga teljes mértékben megsemmisült vagy elveszett.

Резюме. У 1939-1944 роках східні кордони Угорщини знову пролягли Східними Карпатами. Бажання військового керівництва перекрити «природні» проходи через гори власне й призвели до створення Лінії Арпада, яка належала до статичної системи оборонних укріплень країни. Елементи підземних бункерів, на будівництво яких пішло чимало коштів, можна знайти і на Закарпатті. За оборону секторів відповідали окремі підрозділи, які з військової та економічно-адміністративної точки зору були здатні діяти самостійно. З весни 1944 року в одному з таких оборонних вузлів – підрозділі 25/2, що розташовувався на захід від Верецького перевалу, поблизу гарнізону Верхня Грабівниця, – служив прапорщик у запасі армії Угорського Королівства др. Імре Бодор, який обіймав посаду командира взводу. У жовтні 1944 року його підрозділ вступив у бій з частинами Червоної армії, яка наступала. І.Бодор вів щоденник про бої, внаслідок яких підрозділ кілька разів реорганізовувався через численні втрати. Цей невеликий за обсягом щоденник є цінним джерелом інформації, оскільки офіційні папери підрозділу, як і передового 64-го прикордонного дивізіону та 72-го прикордонного загону, були знищені чи втрачені.

Abstract. Between 1939 and 1944, the eastern border of Hungary was in the Eastern Carpathians again. For blockading the natural passes, the Hungarian Supreme Military Command established the “Árpád” Line, which was part of the reinforced static defence of the country. The “Árpád” Line, which partially was built underground, had high costs of construction and parts of it were located in the Region of Subcarpathia. The maintenance of the fortress districts was ensured by independent fortress companies – as part of the Border Rifles. Reserve Ensign Dr. Imre Bodor served as platoon commander of the 25/2 Fortress Company from the spring of 1944. His unit was garrisoned in Felsőgereben, west of the Verecke Pass. From 1944 October, the company was engaged in combat with the Red Army when the latter broke through to the territory of Hungary. Ensign Bodor kept a diary on the fights, which lasted until January 1945. During that period his unit suffered heavy losses and was repetitively reorganized. His diary is a very important source, as the official documents of the 25/2 Fortress Company and its superior commands, the 64th Border Raid Battalion and the 72nd Border Rifle Group were entirely lost or destroyed.
"...the Cannon Thundered..." – dr. Imre Bodor Reserve Soldier’s War Record of 1944–1945
„…Гармата лунала поруч…” – воєнний щоденник прапорщика у запасі др. Імре Бодора, 1944-45
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2017/12/Acta2017_szines.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00005708
Keywords: Bodor Imre; háborús napló; Árpád-vonal; Vörös Hadsereg; Felsőgereben