Az időskorúak migrációja mint transznacionális családi stratégia Kárpátaljai áttelepülők Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében - Erőss Ágnes; Kohut-Ferki Julianna; Kovály Katalin; Коваль Катерина; Tátrai Patrik (ELTE Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Kutatóintézet, 2025)
Az időskorúak globálisan és hazánkban is egyre jelentősebb mértékű nemzetközi migrációja elsősorban olyan helyzetekhez köthető, amikor az időskorúak egy magasabb jövedelmű országból egy olcsóbb megélhetést nyújtó országba költöznek. Ezzel szemben a 2022 óta zajló kutatásunk olyan Kárpátaljáról Szabolcs-Szatmár- Bereg vármegyébe, elsősorban a határátkelők környékén fekvő falvakba áttelepülő időskorúakra fókuszál, akik a globálisan megfigyelt tendenciákkal szemben alacsonyabb fejlettségű régióból költöznek egy magasabb megélhetési költségekkel jellemezhető országba. Kutatásunk e migrációs folyamat komplex értelmezését, a kárpátaljai időskorúak Magyarországra való áttelepedésének motivációit, az áttelepülés helyszínének kiválasztását, valamint a befogadó településekre gyakorolt hatását vizsgálja. Eredményeink szerint az időskorúak átköltözésének fő mozgatórugója a magyarországi nyugdíjjogosultság megszerzése, amelynek feltétele a magyarországi bejelentett lakhely és tartózkodás. Az ukrajnai orosz invázió előtt ez sokszor nem jelentett tartós áttelepülést: a gyakran rossz állapotú, de olcsón megszerezhető ingatlanok csak időszakos lakhelyként szolgáltak. 2022 februárja óta azonban sok időskorú tartósan áttelepült és olyan felújításokat végzett az ingatlanon, amelyek szükség esetén a család többi tagjának tartózkodását is lehetővé teszik. Tereptapasztalataink alapján azok a – döntően magyar nemzetiségű – kárpátaljaiak költöznek a határsávba, akik anyagilag nem engedhetik meg maguknak a határtól távolabbi, nagyobb városokban az ingatlanvásárlást, illetve azok, akik kétlaki életre rendezkedtek be. Érkezésük hatással van ezen települések életére is. 2022 után az átköltözés és a lakóhelyválasztás fő motivációja a család számára biztonságos hely, egyfajta menedék létesítése, a lehető legközelebb a határhoz. Tehát az itt ingatlant vásárló kárpátaljaiak többgenerációs családi stratégia részeként települnek Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye határközeli sávjába.

Abstract. The increasing international migration of older adults, both globally and in Hungary, is primarily associated with situations where older adults relocate from higher-income countries to regions offering more affordable living conditions. In contrast, our research focuses on older adults resettling from Transcarpathia to Szabolcs-Szatmár-Bereg county in Hungary, particularly to villages near border crossings. Unlike the global trend, they are moving from a less developed region to a country characterized by higher living costs. Our study examines the complex nature of this migration process, including the motivations behind the relocation of older adults from Transcarpathia to Hungary, the selection of new residences, and the impact on the receiving communities. According to our findings, one of the primary reasons for the relocation of older adults is to obtain Hungarian pension eligibility, which requires a registered residence and stay in Hungary. Prior to the Russian invasion of Ukraine, this often did not mean permanent relocation; properties, often in poor condition but affordable, were typically used as temporary residences. However, since February 2022, many older adults have relocated permanently and have made renovations to their properties to accommodate other family members if necessary. Based on our field experience, those Transcarpathians, mostly of Hungarian descent, who cannot afford property in larger towns farther from the border, or those who have adopted a dual residence lifestyle, are the ones who choose to settle closer to the border. Since 2022, the main motivation for relocation and the selection of a new home has been to create a safe place for the family, a refuge, as close to the border as possible. Therefore, Transcarpathians purchasing properties in this area are settling in the border region of Szabolcs-Szatmár-Bereg county as part of a multi-generational family strategy.
Migration of older adults as a transnational family strategy Transcarpathian migrants in Szabolcs-Szatmár-Bereg County
https://socio.hu/index.php/so/issue/view/111
Keywords: időskorúak nemzetközi vándorlása; international retirement migration; kétlakiság; dual residence; Kárpátalja; Transcarpathia; ukrán-magyar határvidék; Ukrainian-Hungarian border region