Особливості лексики на позначення вбрання, предметів побуту, зброї у романі "Зірки Егера" Гейзи Ґардоні у перекладі українською мовою - Гайдош Діанна; Gajdos Dianna (Кафедра філології, 2025)
Резюме. Роман Гейзи Ґардоні «Зірки Егера» належить до визначних творів угорської історичної літератури й відображає події середини XVI століття — героїчну оборону фортеці Егер від османських військ у 1552 році. Лексика, що позначає одяг, речі повсякденного вжитку та озброєння, є не лише описовим інструментом, а й глибоким маркером національної ідентичності, соціального статусу, ментальності та культурних традицій. Особливу цінність становить аналіз цієї лексики у контексті перекладу українською мовою. Переклад художнього твору передбачає збереження не лише змісту, а й стилістичних, культурних, історичних та емоційних компонентів. Вивчення того, як передається лексика історико-культурного змісту — вбрання, побутові речі, знаряддя війни — у перекладі дозволяє виявити стратегії перекладача, вивчити адаптацію культурних реалій, а також розкрити особливості лінгвокультурного діалогу між угорською та українською мовами.
A ruházat, háztartási tárgyak és fegyverek lexikai sajátosságai Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényének ukrán fordításában
Keywords: сучасна українська літературна мова; Гейза Ґардоні; Зірки Егера