Vállalkozások készpénz nélküli elszámolása a digitalizáció függvényében: számviteli és információs támogatás, valamint pénzügyi monitoring - Loszkorih Gabriella; Лоскоріх Габріелла; Gabriella Loskorikh; Баторі Вівіен; Bátori Vivien (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Egyetem, 2025)
A tanulmány a vállalkozások készpénz nélküli elszámolásainak szervezését és számviteli–információs támogatását vizsgálja a gazdaság digitalizációjának feltételei között. A téma időszerűségét az elektronikus fizetési rendszerek növekvő szerepe, a pénzügyi tranzakciók átláthatóságának biztosítása, valamint a pénzügyi monitoring hatékonyságának fokozása indokolja. A tanulmány bemutatja a készpénz nélküli elszámolások elméleti alapjait, gazdasági lényegét, jogiszabályozási környezetét és szerepét a vállalkozások pénzügyi-gazdasági tevékenységében. Kiemelésre kerül a kapcsolat a számviteli folyamatok, az információs technológiák és az ellenőrzési rendszerek között, amelyek a pénzügyi beszámolók megbízhatóságát és a pénzáramlások irányításának hatékonyságát biztosítják. A kutatás során alkalmazott módszerek a rendszerelemzés, logikai általánosítás, modellezés és összehasonlítás, amelyek segítségével feltárhatók a készpénz nélküli tranzakciók digitalizációjának mintázatai. A tanulmány a készpénz nélküli elszámolások digitalizációjának vállalati hatásait vizsgálja három pillér mentén: számviteli leképezés, információs (IT) támogatás és pénzügyi monitoring/AML. Ismertetésre kerülnek a releváns jogi normák, a 31-es „Bankszámlák” főkönyvi számla számviteli alapelvei, továbbá az architekturális és kontrollmegoldások a számviteben (API-alapú integráció, valós idejű egyeztetés, naplózási rendszer és szerepkörök szétválasztása). Megállapítást nyer, hogy a digitalizáció elősegíti a számviteli eljárások automatizálását, a banki szolgáltatások integrációját a belső számviteli rendszerekkel, csökkenti a manuális adatbevitelből eredő hibákat, és növeli a pénzügyi beszámolók gyorsaságát és pontosságát. Különös hangsúlyt kap a pénzügyi monitoring (AML) mint a pénzügyi biztonság egyik kulcsfontosságú eszköze. Részletes elemzésre kerülnek működésének jogi alapjai, valamint az Ukrán Nemzeti Bank szerepe a készpénz nélküli műveletek során alkalmazandó előírások betartásának ellenőrzésében. A pénzügyi monitoring olyan rendszerként jelenik meg, amely a jövedelmek pénzmosásának, a terrorizmus finanszírozásának és más illegális tranzakcióknak a felismerését, értékelését és megelőzését szolgálja a digitális fizetési eszközök kontextusában. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a digitális fizetési megoldások elősegítik a vállalatok egységes információs terének kialakítását, ahol a számvitel, az elemzés és az ellenőrzés szoros összefüggésben működik. Az automatizált készpénz nélküli elszámolási rendszerek bevezetése lehetőséget teremt a pénzügyi helyzet időben történő elemzésére, a beszámolók minőségének javítására, valamint az állami és banki intézmények bizalmának erősítésére.

Резюме. Стаття присвячена дослідженню організації та обліково-інформаційного забезпечення безготівкових розрахунків підприємств в умовах цифровізації економіки. Актуальність теми зумовлена зростанням ролі електронних платіжних систем, необхідністю забезпечення прозорості розрахункових операцій і підвищення ефективності фінансового моніторингу. У статті розглянуто теоретичні засади безготівкових розрахунків, їх економічну сутність, нормативно-правове регулювання та роль у фінансово-господарській діяльності підприємств. Висвітлено взаємозв’язок між обліковими процесами, інформаційними технологіями та системами контролю, що формують достовірність фінансової звітності та підвищують ефективність управління грошовими потоками. У роботі використано методи системного аналізу, логічного узагальнення, моделювання та порівняння для виявлення закономірностей цифровізації обліку безготівкових операцій. Досліджено цифровізацію безготівкових розрахунків підприємств за трьома ключовими напрямами: облікове відображення, інформаційно-технологічна підтримка та фінансовий моніторинг/AML. Представлено релевантні законодавчі норми, основні принципи бухгалтерського обліку за рахунком 31 «Рахунки в банках», атакож обліково-архітектурні та контрольні рішення -API-інтеграцію, реальне часове звірення даних, систему логування та розмежування ролей. Обґрунтовано, що цифровізація сприяє автоматизації бухгалтерських процедур, інтеграції банківських сервісів із внутрішніми обліковими системами, зменшенню ручного введення даних та помилок, а також підвищенню швидкості й точності фінансової звітності. Особливу увагу приділено фінансовому моніторингу (AML) як ключовому інструменту забезпечення фінансової безпеки. Досліджено правові основи його функціонування відповідно до діючого законодавства та ролі Національного банку України у контролі за дотриманням нормативів під час здійснення безготівкових операцій. Фінансовий моніторинг розглядається як система виявлення, оцінки та запобігання ризикам відмивання доходів, фінансування тероризму й інших незаконних транзакцій у контексті цифрових платіжних інструментів. Отримані результати свідчать, що цифрові платіжні інструменти створюють передумови для формування єдиного інформаційного простору підприємства, де облік, аналіз і контроль функціонують у взаємозв’язку. Запровадження автоматизованих систем обліку безготівкових розрахунків створює можливості для своєчасного аналізу фінансового стану, покращення якості звітності та підвищення довіри з боку державних і банківських інституцій.

Abstract. The article is devoted to the study of the organization and accounting-information support of enterprises’ cashless settlements in the context of economic digitalization. The relevance of the topic is determined by the growing role of electronic payment systems, the need to ensure transparency of settlement operations, and the enhancement of financial monitoring efficiency. The paper examines the theoretical foundations of cashless settlements, their economic essence, legal regulation, and their role in the financial and economic activities of enterprises. It highlights the interconnection between accounting processes, information technologies, and control systems that ensure the reliability of financial reporting and improve the efficiency of cash flow management. The research employs methods of system analysis, logical generalization, modeling, and comparison to identify patterns in the digitalization of cashless transaction accounting. The study explores the digitalization of cashless settlements in enterprises through three key dimensions: accounting representation, information-technology support, and financial monitoring/AML. Relevant legislative provisions, the main principles of accounting for Account 31 “Bank Accounts,” as well as architectural and control solutions-API integration, real-time reconciliation, logging systems, and role-based access control-are presented. It is substantiated that digitalization promotes the automation of accounting procedures, the integration of banking services with internal accounting systems, the reduction of manual data entry and errors, and the improvement of reporting speed and accuracy. Particular attention is paid to financial monitoring (AML) as a key instrument for ensuring financial security. The study examines the legal foundations of AML activities under current legislation and the role of the National Bank of Ukraine in ensuring compliance during cashless operations. Financial monitoring is considered as a system for identifying, assessing, and preventing the risks of money laundering, terrorism financing, and other illicit transactions within the framework of digital payment instruments. The results indicate that digital payment tools create prerequisites for the formation of a unified corporate information space where accounting, analysis, and control function in close interrelation. The implementation of automated systems for accounting cashless settlements provides opportunities for timely financial analysis, improved reporting quality, and increased trust from governmental and banking institutions.
Cashless Payments of Enterprises in the Context of Digitalization: Accounting and Information Support, and Financial Monitoring
Безготівкові розрахунки підприємства в умовах цифровізації: обліково-інформаційне забезпечення та фінансовий моніторинг
Весь випуск: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/11
Keywords: készpénz nélküli elszámolások; digitalizáció; számvitel; pénzügyi monitoring; elektronikus fizetési rendszerek; pénzügyi beszámolás; elemzés; információs támogatás