A pénzügyi tudatosság vizsgálata kérdőíves felmérés alapján - Helmeczyné Kiss Edit; Гелмец Кіш Е.; Oroszné Ilcsik Bernadett; Оросне Ілчік Б. (ФОП Сабов А. М., 2019)
Az utóbbi években a pénzügyi kultúra fejlesztését segítő program indult el hazánkban, amelyek fő feladata a fiatalok pénzügyi tudatosságának növelése. Tanulmányunk célja, hogy átfogó képet adjon a pénzügyi kultúra értelmezéséről, fogalomrendszeréről, valamint a hallgatók pénzügyi tudatosságáról, pénzügyi attitűdjéről. A téma vizsgálata során kérdőíves felmérésünk célcsoportja a Nyíregyházi Egyetem elsőéves nappali tagozatos tanulói voltak. A kérdőív kitöltésére 2019. februárjában került sor. A kutatás alapjául szolgáló minta nem minősül reprezentatívnak, mivel a mintába való bekerülés nem volt véletlenszerű. (Arra törekedtünk, hogy minél több tanuló válaszoljon a kérdésekre, továbbá a leendő közgazdász hallgatók teljes létszámmal szerepeljenek a mintában.) Hipotézisek alátámasztására zárt és feleletválasztó kérdéseket és 5 fokozatú Likert skálát tartalmazó kérdőív készült. A kérdések többek között a hallgatók lakóhelyének földrajzi elhelyezkedésére, a szülők végzettségére, a hallgatók lakhatási- jövedelmi viszonyaikra, általános pénzügyi ismereteikre irányultnak.
Дослідження рівня фінансової грамотності за домогою анкетування
https://opac3.brff.monguz.hu/hu/record/-/record/bibBRF00007679
Keywords: pénzügyi tudatosság; Likert skála