A magyar nyelvű színjátszás fejlődésének lehetőségei Kárpátalján a rendszerváltás éveiben - Szuperák Alexandra (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola-"RIK-U" Kft., 2018)
A kárpátaljai magyar nyelvű színjátszás problémákkal és nehézségekkel teli utat járt be a hazai és nemzetközi sikerekig. Miután a második világháború után a szovjethatalom szinte teljesen megszüntette a magyar nyelvű előadásokat a vidéken, csupán az amatőr színészekkel dolgozó Beregszászi Népszínház tartott ki a magyar nyelvű színházi kultúra megőrzésében. A rendszerváltás kora azonban nemcsak gazdasági és politikai változásokat hozott magával, de fejlődési lehetőségeket is tartogatott a kisebbségi kultúrák számára. Ennek eredményeként jött létre a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház, amely Kárpátalja első hivatalos magyar nyelvű színházává nőtte ki magát.

Резюме. Закарпатський угорськомовний театр пройшов довгий і тернистий шлях, поки досяг успіху як на національній, так і на міжнародній арені. На Закарпатті у селах після Другої світової війни радянська влада практично повністю скасувала виступи угорською мовою, лише Берегівський народний театр, з метою збереження угорської театральної культури, здійснював театральні постановки угорською мовою з акторами-любителями. Проте, після оголошення незалежності України, прийшли позитивні зміни не лише у політичному та економічному плані, але й у розвитку культури, в тому числі і театральної, національних меншин. У результаті був створений Угорський національний театр імені Дюли Іййеша, який став першим офіційним угорськомовним театром на Закарпатті.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2021/02/limes-2018_tom-v_v-evfolyam.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00008404
Keywords: Kárpátalja; Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház; magyar nyelvű színjátszás; rendszerváltás