Лексичні особливості мовостилю сучасних закарпатських письменників - Шилкіна Гелена; Silkina Heléna (Кафедра філології, 2025)
Резюме. Закарпаття славиться не одним талановитим митцем. Майже в кожній сфері діяльності знайдеться закарпатець, який вписав своє ім’я в історію. Відомі композитори (Костянтин Матезонський, Дезидерій Задор), актори (Шарі Федак, Юрій Шегерій), художники (Адальберт Ерделі, Йосип Бошкай), ба навіть священники (Єпископ Андрій Бачинський, Єпископ Юлій Фірцак) – таких відомих постатей народжує наш край. Багато видатних діячів маємо, зокрема, й на теренах літератури: Андрій Любка («Карбід», «Кімната для печалі», «Саудаде»), Петро Мідянка («Поріг», «Трава Господня», «Осередок»), Іван Чендей («Птахи полишають гнізда», «Іван»), Галина Малик («Страус річкою пливе», «Пригоди Алі в країні Недоладії»), Михайло Рошко («Ревнощі з того світу», «Пастка»), Мирослав Дочинець («Розрада-гора», «Криничар», «Бранець Чорного лісу», «Мафтей. Книга, написана сухим пером», «Горянин. Води Господніх русел»), Михайло Томчаній («Жменяки», «Тихе містечко», «Брати») тощо. Твори цих письменників популярні як серед молоді, так і старшого покоління. Багато авторів писали також для дітей.
A kortárs kárpátaljai írók beszédstílusának lexikai sajátosságai
Keywords: Закарпатська діалектна лексика; Мирослав Дочинець; мовостиль