Az első arab-izraeli háború - Szamborovszkyné Nagy Ibolya; Самборовскі-Нодь Ібоя; Ibolya Szamborovszky-Nagy (KMPSZ, 2006)
Ez a konfliktus úgy egy évszázada került előtérbe, így azóta sokan és sokat írtak róla, különböző szemszögből. Jelen munka nem tűzte célul sem a teljes igazság (ha van ilyen), sem az eredendő vétkes (talán ilyen sincs) felkutatását és megnevezését. Történelmi áttekintést kívánunk adni erről a nem a XX. században kezdődött, de még úgy néz ki egy jó darabig az emberiség egyik legbonyolultabb diplomáciai, politikai, katonai problémájáról, mely megosztja a világ közvéleményét. Igaz, ez a közvélemény nem állhatatosan szilárd álláspontot képvisel, mivel az események változásával az álláspontok is elmozdulnak. Célunk volt, hogy a konfliktust végigkövessük történelmi folyamatában, felölelve teljes terjedelmében, de nem térve ki, például, a háborúk lefolyásának részletes elemzésére. Ebben a részben 1948-tól 1967-ig követjük nyomon a konfliktust, amelynek minden esetben van egy arab és egy zsidó olvasata. Ennek megfelelően próbáltuk bemutatni azt.
2. rész. (1948. május 15. – 1949. február 24.)
Keywords: Palesztina; Izrael; arab-izraeli konfliktus; Izraeli-arab konfliktus; zsidók; arabok