Аналітика стратегічних документів менеджменту водного сектору країн Центральної та Cхідної Європи - Гінзула Мар'яна; Hinzula Mariana; Смілик Олександр; Smilyk Oleksandr; Тесьолкіна Тетянa; Tesolkina Tetiana („RIK-U” Kft., 2020)
Резюме. Водні ресурси є основою стійкого розвитку та мають вирішальне значення для здоров’я екосистем та життя людини. Незважаючи на зниження промислово-антропогенного впливу, відповідного покращення стану поверхневих вод не спостерігається. Навпаки, простежуються негативні тенденції виснаження водних ресурсів та деградації водних екосистем. Причиною цьому є поява нових джерел забруднень та застарілість очисних систем. Значний тиск на водойми чинять процеси глобальних змін клімату. Так, впродовж останніх років спостерігається серйозне літнє обміління, що викликане тривалою дією сухої та жаркої погоди і нестачі опадів. Метеорологічні прогнози Східної Європи показують, що основні тенденції зміни клімату в майбутньому пов’язані зі збільшенням температури та зменшенням або несуттєвою зміною кількості опадів – відповідно зі зростанням посушливості клімату. За даними Центральної геофізичної обсерваторії ім. Бориса Срезневського, восени 2019 року на території міста Києва випало 63 мм опадів (Кліматологи Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського, підвели підсумки другої найтеплішої календарної осені у столиці за 139 років спостережень [Електронний ресурс]). Це лише 47% кліматичної норми. Паралельно з проявами обміління, кліматичний дисбаланс спричиняє серйозні повені та паводки. Варто відзначити, що на даний момент законодавчих актів, які б визначали чіткий і послідовний поступ держави в напрямку адаптації до зміни клімату як окремого важливого напрямку реагування на цю проблему, немає. Тому управління водним сектором є пріоритетним завданням у період кліматичних змін.

Abstract. This article presents results of analysis of the water planning strategic documents of Bulgaria, Poland, Hungary and Ukraine. It revealed similar strategies. They are a pro-European vision for water management, implementation of an integrated water sector management system based on the basin principle and support for the development of environmental culture and open information policy.
Strategic document analytics of Central and Eastern European countries water sector management
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2020/09/final_2_kotet-foldrajzfkonf-2020-07-14.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00008123
Keywords: водне господарство; стратегічні документи; зміна клімату; екологічна політика