A „Rongyos gárda" tevékenysége Kárpátalján - Horvát-Simon Ivett; Горват-Шімон Іветт (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola-"Grafika" Kiadó, 2015)
Kárpátalja számára az 1938–1939 közötti időszak hatalmas változásokat hozott. A Magyarország kötelékében eltöltött közel öt év megváltoztatta Kárpátalja történetét, és további sorsára rányomta bélyegét. Jelen tanulmány a fent említett kritikus időszakban próbálja bemutatni a „Rongyos Gárda” tevékenységét Kárpátalján. Fő feladatunk, hogy pontos képet kapjunk a gárda megalakulásáról, akcióiról, azoknak céljairól és propagandatevékenységükről, amelyet Kárpátalja magyarlakta falvaiban fejtettek ki. A munkában kitérünk a Dercen és Fornos közötti erdőben lezajlott döntő csatára, ami a cseh csendőrség és a „Rongyos Gárda” tagjai között tört ki. A munka igyekszik minél teljesebb és hitelesebb információkat közölni a „Rongyos Gárda” tevékenységéről Kárpátalján.

Резюме. 1938-1939 роки принесли для Закарпаття величезні зміни, та історію краю змінили ті 5 років, протягом яких Закарпаття перебувало у складі Угорського Королівства. Це дослідження намагається представити діяльність „Гвардії обідранців” („Rongyos Gárda”) на Закарпатті в аналізований період. Наша головна мета – отримати чітку картину про створення, операції, мету і пропагандистську діяльність гвардії, що розгорталися на території угорських поселень Закарпаття. У дослідженні також розглядається вирішальна битва гвардійців проти чеської жандармерії у лісах між Дерценом і Форношом.

Abstract. In the period of 1938-1939 Transcarpathia underwent a number of changes. Transcarpathia was a part of Hungary for nearly five years and this bond influenced the territory’s history and future. The present study tries to show the activity of ‘Rongyos Gárda’ in the abovementioned critical time of Transcarpathia. The major aim is to get a clear picture about the formation and a variety of propaganda works of the ‘Rongyos Gárda’ which happened especially in the Hungarian villages. In this work a battle which occurred between the ‘Rongyos Gárda’ and the Czech gendarmerie has been emphasized. The fighting took place in the woods situated between the two Hungarian villages Dercen and Fornos. The main objective of the research is to give realistic and complete information about the most important activities of this military organisation.
Діяльність військової організації "Рондьош гарда" на Закарпатті
The Activity of the 'Rongyos gárda' in Transcarpathia
https://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/acta/Acta2015.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00000563
Keywords: Kárpátalja; „Rongyos gárda”; Kozma Miklós