Комплементарні активи інноваційної діяльності: теоретичні засади обліку - Макарович Вікторія; Makarovics Viktória; Vyktorya Makarovych (Державний університет «Житомирська політехніка», 2023)
Резюме. Висвітлено необхідність розширення чинної методики обліку інноваційної діяльності підприємства на основі використання сучасних економічних концепцій. Обґрунтовано доцільність впровадження в систему бухгалтерського обліку концепції комплементарних активів. Проаналізовано історичні аспекти виникнення поняття «комплементарні активи». Охарактеризовано поняття «компліментарності» та визначено особливості його використання в економічних науках. Обґрунтовано необхідність розвитку прикладних аспектів бухгалтерського обліку комплементарних активів, які використовуються в інноваційній діяльності підприємства. Наведено значення облікової інформації комплементарних активів для внутрішніх та зовнішніх користувачів. Проаналізовано основні ознаки комплементарних активів та їх класифікацію за підходом Д.Дж. Тіса. Визначено роль комплементарних активів як основного фактора формування технологічної траєкторії підприємства. Обґрунтовано сутність та значення комплементарних активів у забезпеченні ефективності інноваційної діяльності підприємства та необхідність надання облікової інформації про них заінтересованим користувачам.

Abstract. The need to expand the current method of accounting for innovative activity of the enterprise, based on the use of modern economic concepts, has been highlighted. The expediency of introducing the concept of complementary assets into the accounting system has been grounded. The historical aspects of the emergence of the concept of «complementary assets» have been analyzed. The concept of complementarity has been characterized and the features of its use in economic sciences have been determined. The need for the development of applied aspects of the accounting of complementary assets, which are used in the innovative activity of the enterprise, have been grounded. The value of accounting information of complementary assets for internal and external users have been disclosed. The main features of complementary assets and their classification according to D.J. Teece approach have been analyzed. The role of complementary assets as the main factor in shaping the technological trajectory of the enterprise has been determined. The essence and importance of complementary assets in ensuring the efficiency of the innovative activity of the enterprise and the need to provide accounting information about them to interested users have been grounded.
Complementary assets of innovative activities: theoretical principles of accounting
Редакційна колегія: http://pbo.ztu.edu.ua/about/editorialTeam
Зміст: http://pbo.ztu.edu.ua/issue/view/17630
Keywords: інноваційна діяльність; інновація; комплементарні активи; розвиток системи обліку; innovative activity; innovation; complementary assets; development of the accounting system