Állami és magángyűjtemények Kárpátalja területén 1877 és 1918 között - Boros László; Борош Ласло (PoliPrint Kft., 2010)
A tanulmány célja, hogy bemutassa, milyen munkát folytattak a XIX. század második és a XX. század első felében a mai Kárpátalja területén a múzeumüggyel kapcsolatban az állami intézmények és magánszemélyek. Az állami intézmények közül az iskolák és gimnáziumok végezték e nehéz munkát. A Munkácsi Magyar Királyi főgimnázium és az Ungvári Főgimnázium tevékenysége volt a legjelentősebb. A magángyűjtemények közül kiemelkedik Lehoczky Tivadar gyűjteménye. A két világháború között az állami, egyesületi és magángyűjteményeket összevonták. Az így létrejött gyűjtemény az Országos Lehoczky Múzeumban került elhelyezésre. A második világháború után az Országos Lehoczky Múzeum megszűnt. Gyűjteményének egy része ma a Kárpátaljai Honismereti Múzeumban van elhelyezve.

Резюме. Мета нашого наукового дослідження – довести до читача результати роботи, яку виконували приватні особи та державні установи у сфері музейної справи на території сучасного Закарпаття у другій половині ХІХ – першій половині ХХ століття. Цю важку роботу виконували школи та гімназії регіону. Найвагомішою була діяльність Мукачівської угорської королівської головної гімназії та Ужгородської угорської гімназії. Серед приватних колекцій виділяється зібрання Тіводора Легоцького. Між двома світовими війнами державні, товариські та приватні колекції були об’єднанi. Створене зібрання розмістили у Державному музеї ім. Легоцького. Після Другої світової війни Державний музей ім. Легоцького перестав існувати. Частина колекції сьогодні знаходиться у Закарпатському краєзнавчому музеї.
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/134267
https://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/acta/Acta_Beregsasiensis_2010_2.pdf
Keywords: állami gyűjtemények; magángyűjtemények; Kárpátalja