Лексичні особливості мовостилю сучасних закарпатських письменників - Шилкіна Гелена; Silkina Heléna (Кафедра філології, 2023)
Резюме. Сьогодні маємо багато успішних сучасних письменників, які є відомими як на теренах України, так і за її кордонами. У XXI столітті молодь особливо захоплюється творами сучасних письменників. Серед відомих нам письменників-сучасників можемо виділити творчість відомої шістдесятниці Ліни Костенко, яка взірвала літературні кола своїм «чоловічо-жіночим» романом «Записки українського самашедшого», Оксани Забужко, яка проявила себе в письменництві як авторка нестандартних та епатажних романів, серед яких «Польові дослідження українського сексу», «Музей покинутих секретів»,Андрія Кокотюхи – відомого белетриста та взірця української літератури, Люко Дашвар з її психологічно-інтимними романами «Село не люди», «Ініціація», які були і є на устах у модерних критиків і багато інших. Окрім названих вище письменників, варто наголосити на особливостях сучасної закарпатської літератури. До найвідоміших і вочевидь найталановитіших належать: Андрій Любка («Карбід», «Саудаде», «Кімната для печалі», «Кіллер»), Михайло Рошко («Пастка», «Ревнощі з того світу»), Василь Кузан («Експрес-наречений», «Різдво метелика»), Олеся Чепелюк («Не зрадь»), Юрій Станинець («Сусіди»), Дмитро Кешеля («Родаки», «Політ співочого каміння») і, звичайно, Мирослав Дочинець («Світован», «Бранець Чорного лісу», «Розрада-гора»), який збагачує шедеврами рідну закарпатську літературу. У них панує глибока філософія та вчення, що передаватиметься з покоління в покоління і даватиме поштовх до роздумів про сенс життя, про роль людини у Всесвіті та багато іншого.
Keywords: мовостиль Мирослава Дочинця; «Розрада-гора»